Menu
Max_Weber

Михаил Миков: Пациента да контролира разходите си за здраве

Правата на пациента не са само задълженията му да си внася здравните осигуровки, а и да се чувства контрольор на тези, които разходват ресурса за здраве, заяви председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков на публична дискусия, организирана от вестник „Труд”. Форумът е под патронажа на председателя на парламента и се проведе в зала „Изток” на Народното събрание.

Според Михаил Миков правото на пациента много често дори не е свързано с пари, а с етиката на лекарите и пациентите. Той поясни, че през 1989 г. в България е имало 85 закона, а днес те са около 370. Според председателя на Народното събрание най-лесно е следващият парламент да приеме Закон за правата на пациента, но би било безплътно, ако зад него не застанат важни реформи и промени.

„Ще дойдат следващите избори, ще дойде следващото правителство, но  българският народ не се разболява според мандатите на политиците, а се нуждае от сигурна и ясна здравна система и от рамка, която всички вие трябва да защитавате”, призова присъстващите Венелина Гочева, управител на Медийна група „България холдинг” – издател на вестниците „Труд” и „24 часа”. Тя се обърна към българските политици Законът за правата на пациента да е един от първите, които да приеме следващият парламент.

Д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване, поясни, че дебатите за отделен закон за защита на пациентите е воден многократно в българския парламент – за последно през 2009 г. В момента правата на пациентите са разписани в различни закони, свързани със здравеопазването, а и в Европа има различна практика.

Според омбудсмана на България Константин Пенчев въпросът за правата на пациента е въпрос за човешките права. „Смятам, че наистина е дошло време следващото Народно събрание да изготви Закон за правата на пациента не толкова от любов към законодателството, а защото с него ще очертаем това какво искаме да постигнем със здравната реформа, която наистина да започне да се случва”, заяви Константин Пенчев.

Съдия Лозан Панов запозна форума с практиката на ВАС по отношение правата на пациентите. Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването не е важно под каква форма ще са уредени правата на пациентите, а какво ще е съдържанието им. Десислава Раянова от Асоциацията на болните с Множествена склероза призова политиците да създадат условия хората с увреждания да се чувстват полезни.

Като се говори за права на пациентите, не трябва да се забравя и за задълженията им, напомни народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова. Досега тя не била чула НАП или НЗОК да е глобила някого, който не си е направил профилактичен преглед. Десислава Атанасова изрази критиката си към съсловните организации, които често виждала в ролята единствено на договарящи се за цени и обеми, но не и за защита на правата на колегите си.

На форума присъстваха проф. Чавдар Славов, заместник–министър на здравеопазването, заместник-кметът на Столична община с ресор здравеопазване ген. Стоян Тонев, директорите на ВМА ген. Николай Петров, на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев и представители на много пациентски организации.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...