Menu
Max_Weber

Рада Коджабашева: Плевнелиев пренебрегна четвърт милион гласоподаватели

Беше редно на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът да покани извънпарламентарните партии, набрали доверие на евроизборите. Четвърт милион гласоподаватели дадоха доверие на „България без цензура“. Тяхното мнение би трябвало да бъде отчетено. Така зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева коментира пред радио „Фокус“ насрочените за утре консултациите при държавния глава. „Когато вече една година сме в политическа криза е нормално държавният глава да се допита и до останалите политически участници, а не само до партиите в парламента“, категорична е тя.

Коджабашева посочи, че не очаква полезни новини от утрешния КСНС, а по-скоро сделка между партиите на статуквото. „Ако КСНС излезе с дата за избори, това би било врата в бъдещето“, подчерта зам.-председателят на ББЦ. По думите й месеците юли, август до средата на септември са неудачни за провеждане на избори, защото хората работят на морето или почиват. „За партиите на статуквото ниската избирателна активност е желана, защото те ще активират своите редици“, обясни Коджабашева и бе категорична, че ако ББЦ имаше възможност, би направила така, че гласуването да бъде задължително още на тези парламентарни избори, които предстоят.

„За да има промяна в тази държава, хората трябва да участват в изборния процес“, отсече зам.-председателят на ББЦ и определи като прекрасна идеята за задължително гласуване. „Аз съм категорично за задължително гласуване, каквато е и позицията и нашата партия“, посочи тя. Коджабапева припомни, че други европейски страни имат опит в задължителното гласуване и подчерта, че е нормално хората, които имат претенции към държавата, да осъществят най-важното си право – да участват в избора на своите управници. Според нея, ако те не осъществят това свое право, то трябва да стане тяхно задължение.

„Настоящият парламент, който има инструментите да прави промени, да свиква референдуми и да променя Избирателния кодекс шикалкави и губи времето на хората със спорове. Не очаквам да има конкретна промяна за тези избори, няма да се изненадам, ако риториката за задължителното гласуване отново попадне пак някъде в небитието“, посочи Коджабашева.

Относно провеждането на референдум за задължителния вот, тя припомни, че преди време ББЦ предложи няколко точки за референдум. „Хубаво е да се питат хората, Швейцария пита суверена за всичко. У нас нямаме тази възможност и 70% от суверена не желае да участва в политическите разговори, но ситуацията трябва да се променя, да се направи така, че да се включат хората в изборния процес. Повече референдуми по теми, които касаят обществото е една добра демократична стъпка напред“, смята зам.-председателят на ББЦ.

Във връзка с провелия се в събота Национален съвет на регионите на партията, който даде мандат на лидера си Николай Бареков да преговаря с партии за евентуално разширяване на коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Коджабашева бе категорична, че „България без цензура“ няма да търси партньорства с парламентарно представените партии в момента. Тя предположи, че най-сериозни ще бъдат разговорите с НФСБ и обясни, че партиите на статуквото не са желани от народа, което се е доказало и на евроизборите. "Те не са получили доверието на хората и ние нямаме логическа и рационална причина да се обърнем към тях", мотивира се зам.-председателят на ББЦ. „Заради това ние търсим онези другите, с които можем да предложим нещо, което е съществено за България. Искаме да изградим нова политическа класа, която заедно с реалните хора и реалния бизнес да прави нещо за тази страна“, подчерта Рада Коджабашева.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...