Menu
Max_Weber

ББЦ иска да участва в служебното правителство

„България без цензура“ да получи представителство в служебното правителство и веднага след изборите всички партии да седнат на кръгла маса по изработване на национална стратегия. Това поиска зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев. Той настоя временният кабинет да бъде избран от всички победители във евровота, за да се гарантират честни парламентарни избори. Славчев е категоричен, че всички политически лидери трябват да постигнат консенсус за развитието на държавата по сектори и то веднага след като бъде избран следващият парламент.

Един от най-важните сектори е енергетиката, посочи Славчев на организирана от партията кръгла маса „Сега накъде след големия енергиен шлем“. Енергетиката е в катастрофа, спешно е нужно национално съгласие за дългосрочна концепция за развитие. Около тази теза се обединиха участниците във форума. Трябват ни мерки за вчера и дори сме закъснели, предупреди Ангел Божилов КТ „Подкрепа“.

ББЦ търси консенсус, само така можем да продължим напред. Това е единственият полезен ход за България, обясни зам.-председателят на партията и организатор на дискусията Рада Коджабашева. Тя обясни, че е крайно време експертите да се включат в правенето на политиките. Мненията на специалистите, които ББЦ събира на поредицата кръгли маси от няколко месеца са за изработване на силна управленска програма, уточни зам.-председателят.

Коджабашева посочи и позицията на партия по основните енергийни проекти. „Южен поток“да се строи като средство за повишаване на енергийната независимост на страната, но по европейски закони. Сегашната процедура да бъде прекратена и да се проведе прозрачен конкурс за изпълнител като не бъдат допускани обръчите от фирми около ГЕРБ, ДПС и БСП.„Белене“ трябва да се строи, защото на мястото са направени милиарди инвестиции и е кощунство да не бъдат експлоатирани. Централата трябва да използва реактори с най-високо ниво на сигурност и да обслужва енергийните интереси на България, а не на Русия, САЩ, Франция и др. Проектът трябва да е икономически изгоден проект. ББЦ е против добавената стойност за зелена енергия, която се отразява на цената на тока за крайния потребител. Тя подкрепя стимулирането на производството на ток от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност за бита и индустрията. Като теза на ББЦ бе посочено и гарантирането на лидерската позиция на България като износител на ток на Балканите.

В кръглата маса „Сега накъде след големия енергиен шлем“ участваха енергийният експерт проф. Атанас Тасев, Пламен Грозданов - посланик на България в Русия за периода 2006-2012 г., Таско Ерменков - депутат и зам.-шеф на енергийната комисия, Станислав Георгиев - „Булатом“, бившият шеф на „Бургас – Александруполис БГ“, Иван Хиновски – Български енергиен форум, енергийният експерт Христо Казанджиев, бившият шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов, Ангел Божилов от КТ „Подкрепа“, експертът по транспорта Диана Русева и др.

Следващият вторник /24.06/ ББЦ организира кръгла маса по икономически и социални проблеми. На нея ще се обсъди сформирането на Национален съвет по икономическа сигурност по отрасли и региони, който да отчете конкурентните предимства на България и да направи стратегия за тяхното развитие в 20-30-годишен план.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...