Menu
Max_Weber

Румен Петков: Акцията на прокуратурата в КТБ - един от най-силните етюди от 1990 година до днес

Всички хора, които днес са учредили инициативния граждански комитет в защита на Цветан Василев, сигурно имат своите мотиви, тъй като КТБ им е помогнала и ги е подкрепила за осъществяването на техни проекти. Такова становище изрази Румен Петков, член на националното ръководство на АБВ, в предаването „Лице в лице” на bTV. Според него проблемът е, че в сблъсъка между Пеевски и Василев са се намесили институциите и то по един недопустим начин.

Като един от най-силните етюди от 1990 година до днес на отклоняване на общественото внимание от реалните проблеми определи Петков случващото се около КТБ. „За да влязат 13 прокурори в сградата на една банка, то вътре трябва да има въоръжение като на Бин Ладен, един камион наркотици или поне труп - нещо, което в крайна сметка не видяхме. Главна прокуратура трябва да се замисли за шоурума, който отваря, докъде може да ни доведе като общество и като държава този шоурум, защото той способства на всичко друго, не и на демокрацията, не и на институционализма”, коментира Петков. Той обаче смята, че няма да се стигне до драматизъм в банковата система, тъй като и правителството, и Централната банка са заинтересовани от това.

Румен Петков определи прокуратурата като абсолютно безконтролна институция. „Тя не се отчита нито в Народното събрание, нито никъде. И има и други примери, освен прокуратурата, за институции, които са безконтролни и на това трябва да се сложи край, трябва да се установи контрол”, категоричен той.

Петков коментира, че прокуратурата в много случаи продължава да проявява недопустимо бездействие. „В продължение на дни медиите даваха множество примери за купуване на гласове, натиск върху избирателите и ред други нарушения, а прокуратурата не си мръдна пръста, индиректно заявявайки, че такива практики едва ли не са нормални. Това именно отвращава хората и затова те не искат да ходят да гласуват. Важното за политическата ситуация в момента е, че имаме един неработещ парламент, защото не е нормално всеки ден първия въпрос в НС да е „ще имаме ли кворум?”, а вторият - какъв ще е днешния скандал”, добави Петков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...