Menu
Max_Weber

Борисов: Номинацията на правителство за шеф на ООН за 2017 е нахалство

Номинацията на правителство за шеф на ООН за 2017 е нахалство. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с номинирането от страна на правителството генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. Борисов подчерта, че с Ирина Бокова са в прекрасни отношения, така че, не смята да коментира нейната личност и я определи като един безспорно добър шеф на ЮНЕСКО. „Нахалството на това правителство, на тази тройна коалиция, да предлага шеф на Организацията на обединените нации 2017 година показва, че дори малките ми колебания, че днес, скъсвайки споразумението с тях, съм бил емоционален, показва, че съм бил абсолютно прав”, обясни Борисов.

„Не мога да допусна, че това е истина, защото с г-н Станишев, г-н Местан и г-н Сидеров вчера не само обсъждахме това споразумение, а Станишев и Местан го писаха, редактираха. Вътре в Съвета след това коригираха, за да бъде изцяло ясно, че този парламент и това правителство могат да вземат решения само след съгласие на трите основни партии, защото де факто ние сме се разбрали, ако разбира се, и за това може да им се вярва, защото вече не им вярвам и за това”, подчерта той. По думите му ще има предсрочни избори, след като управляващите са признали, че са загубили и нямат моралното право да имат правителство. От трибуната на парламента не само че осъдих паленето на партийни знамена, не само че дадох за пример фразата на Местан за плавно политическо стабилизиране, за нормален политически диалог, за толерантно отношение по време на изборите, я нарушиха още първия ден с най-важния закон за сигурността на държавата – нов закон за МВР”, допълни лидерът на ГЕРБ. Според него, посредством новия закон, върху който президентът наложи вето, управляващите са имали за цел да бетонират един главен секретар.

„И няколко часа след това, въпреки изричното ни разбиране, че това правителство няма да назначава, няма да взима такива тежки решения – защото премиерът Орешарски вчера каза, че не е чел – дебело подчертавам – не е чел дори нотариалното заверено изпратено в Брюксел отказване на България да преговаря по „Южен поток”. Не е чел отказа си – заяви го, има го на стенограма. Така че, за мое най-голямо съжаление, днес, вярвайте ми, търсех в себе си вина, дали не използвах много силни думи, но с това си поведение днес те показват, че просто сегашната тройна коалиция се опита с много тънки сметки да ме подведат и да получат моята толерантност”, категоричен бе Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ посочи, че единственото, което е останало изпълнено към днешна дата е, че Михаил Миков върна стаята на ГЕРБ. „И всъщност, днес г-н Миков, който винаги съм нападал, беше единствения почтен човек в Народното събрание, който излезе и потвърди моите думи и за разбирателството в парламента и за парламентарни закони, които да бъдат изброени кои и за решенията на правителството и за моята толерантност да се съобразят с отсъствието на Станишев и Местан тази седмица. Със Сидеров се съгласихме, когато могат, във вторник, но това не значи до вторник да искат да си прокарат всички решения и във вторник да ни кажат – било каквото било и от тук нататък вече няма да го правим. Не е честно, не е почтено, не е мъжки, не е достойно, не е политически отговорно. Дори, аз вчера събрах парламентарната група и казах на моите депутати, на изпълнителната комисия – предизборна кампания няма да се гради, с големи букви подчертано анти-ДПС или анти-БСП говорене, а ще казваме само какво ще правим ние. Толкова бях подведен и толерантен”, каза още Бойко Борисов.

„Това са хора, които не си държат на думата и от тук нататък, за конфронтацията на страната и за политическата криза – те имат вина – единствено и само те”, заяви лидерът на опозицията. „Толкова много депутати от БСП, ДПС, от други партии ми се обадиха, за да ми кажат всъщност, че съм бил добронамерен. И те сега не знаят какво да правят. Те са учудени от това, че техните лидери поеха ангажимент вчера, а партията им не го изпълнява. Когато аз казах на ГЕРБ, за да има толерантност – явно относно точката за промяната в Наказателния кодекс, затъмнеността от политическите репресии по комунистическия режим би могло да създаде проблем на Коалиция за България, веднага станаха и оттеглиха точката”, посочи Борисов. „За съжаление само един ден можа да устои толкова радващото ме изречение, за плавен политически преход на стабилност. Ключово и важно от значение за България, на което изречение е автор Лютви Местан”, изрази разочарованието си лидерът на ГЕРБ.

„Искам да поздравя главния прокурор Сотир Цацаров, то така и се прави, когато подчинени и хора, които са направили нещо, както трябва, вместо да се проявява инат или да се защитава сляпо една институция – правилното, нормалното и достойното е да излезеш и да кажеш: „Да, имаше някакви нередности или грешка. Вървим нататък”. Това е честно и хората го разбират”. Бойко Борисов каза това по повод решението на прокуратурата от днес да не иска постоянно задържане на тримата мъже, обвинени в планиране на покушение срещу Делян Пеевски. „Сотир Цацаров даде пример на политическата класа, как би трябвало да се действа”, каза още Борисов. Той допълни, че главният прокурор е поставил стабилността на банковата система на първо място.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...