Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: ПЕС ще води преговори с приоритетни политики

Макар и изборите скоро да минаха, борбата не е свършила. Тепърва предстоят преговорите между европейските партии за формиране на Европейската комисия, но и политиките, които трябва да бъдат осъществени за промяната на Европа. Това заяви на проведеното днес заседание на Президиума на ПЕС президентът на евросоциалистите и лидер на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че след като с  Мартин Шулц са получили доверие от срещата на премиерите от семейството на ПЕС и Шулц е бил избран за лидер на групата в ЕП те ще водят преговорите на базата не само на борба за постове, но преди всичко за приоритети и политики. Той обясни, че преди да започнат разговорите ще бъде съставен списък от приоритетни политики, които ще са в основата на преговорите. Като основни приоритети, които ще бъдат отстоявани, той посочи борбата с младежката безработица и инвестициите.

Освен предстоящите преговори основна тема на президиума беше и равносметката на миналите избори, както на европейско, така и на национално ниво за всяка държава-членка. „Тези избори бяха за демокрация. ПЕС успя да направи много важна стъпка, затова да направи ЕС по-демократичен и по –прозрачен с избирането на ясен общ кандидат за президент на ЕК от хората, а не този важен пост да се решава след изборите, в закрити разговори между партиите”, зави Станишев. Той подчерта, че сега благодарение на ПЕС президентът на ЕК ще бъде човек ясно подкрепен от европейските гражданите.

„Големият губещ е ЕНП. Те загубиха 50 места в ЕП. Нашето политическото семейство успя да се стабилизира. Борбата за промяна на Европа не е свършила. Следващите седмици трябва да сме единни не само за ЕК, но и за същността на политиките”, категоричен бе той.

На заседанието присъстваха и председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц, президентът на ПЕС-Жени Зита Гурмай, главният секретар на ПЕС Ахим Поуст, както и лидери и представители на партиите-членки на ПЕС.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...