Menu
Max_Weber

Хората с най-ниски доходи ще получат еднократна енергийна помощ от 30 лв.

На следващото заседание на Министерския съвет ще бъде внесен проект на постановление за еднократно подпомагане на хората с най-ниски доходи с 30 лв. в края на отоплителния сезон. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след края на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори единодушно одобриха мярката.

От нея ще могат да се възползват около 270 хил. граждани, получаващи целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълна шестмесечна регистрация в бюрата по труда.


Под председателството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова НСТС разгледа предложения за промени в две наредби – за професионалните заболявания и за пенсиите и осигурителния стаж. Решено беше дискусиите по тях да продължат в комисиите към Националния съвет за изчистване на противоречията между страните. Сред спорните въпроси е възможността наследниците да заплатят осигурителния стаж на наследодателите си за времето, когато те са учели във висше или полувисше училище, за да могат да получават наследствена пенсия. Предложението за текста е на НОИ. „Това трябва да се обсъди още веднъж преди окончателното му разглеждане, защото става въпрос за своеобразно смесване между социално осигуряване и социално подпомагане”, коментира министър Адемов.


Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...