Menu
Max_Weber

Алтернатива за българско възраждане проведе заседание на Инициативния комитет за сформиране на ПП АБВ

АБВ е лява формация, социално ангажирана и отговорна и всички наши действия се базират на това. Това заяви на пресконференция Емил Кало, член на Инициативния комитет на формацията, след заседание на комитета за учредяване на ПП АБВ.

„Самата идея на създаването на АБВ предпоставя едно много широко участие, защото всичко, което замисляме, се основава на основната формула – национално съгласие. Ние излизаме пред българската общественост с един ясен политически образ, който в един момент, очевидно предизборен, би трябвало да ориентира безкрайно неориентираното общество и огромния процент колебаещи се българи”, допълни Емил Кало. Той обясни, че Учредителната декларация на формацията е принципно различен документ – без обещания, без безоблачни и слънчеви перспективи, но с насоки за дейност, базирани върху търсене на национално съгласие. Като всеки такъв документ, той стъпва върху настоящата политическа реалност, допълни той.

Кало посочи няколко акцента в Учредителната декларация на бъдещата партия. Особено внимание АБВ обръща на реформата на съдебната система, каза Кало и подчерта, че събитията от последните дни са показали изключителната важност и необходимост от такива реформи, без това да означава нарушаване на принципа на независимост на тази институция, но и без да изключва гражданския контрол. Другият акцент е върху тоталната липса на устойчивост на българската политическа система, каза Кало и посочи за пример закона за МВР, скандалите около него и разклащането на сигурността в сектора.

За създаването на една партия трябва да има обществена необходимост. И ярък показател за това бяха европейските избори, където крахът на БСП е недвусмислен и своето политическо представителство загубиха няколко стотин хора с леви убеждения и те търсят своя нов политически представител. Второто условие е обществена подкрепа, на трето място – точен устав и добра програма. Това каза Бойко Радоев, член на Инициативния комитет на АБВ. Той допълни, че посочените условия АБВ ще изпълни и изпълнява, както подобава.

Като изцяло нови моменти в Устава на АБВ Радоев посочи засилен диалог с гражданското общество, което гарантира участието на българите в държавното управление. На второ място – структурата на бъдещата партия, която ще се представлява мрежа от партийни клубове. Според Радоев това в голяма степен ще гарантира прозрачност в дейността на формацията. „И такива правила няма никъде. АБВ във всеки един момент ще бъде поставена под контрола на обществото”, обясни Бойко Радоев. Що се отнася до партийния председател – той ще бъде избиран пряко от всички членове на партията.

Румен Петков подчерта, че един от основните въпроси у нас е свързан с необходимостта от коренна промяна на политическия модел в България, която се изразява във въвеждането на мажоритарния избирателен модел 50/50, засилване на правомощията на президента на страната, провеждане на реална пряка демокрация, както и намаляването на партийните субсидии няколко пъти. Петков смята за най-подходящо време за провеждане на предсрочния парламентарен вот средата на октомври, тъй като така ще се даде възможност за реална политическа кампания.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...