Menu
Max_Weber

Н.В Симеон II : Нужни са съпричастност и прагматични действия, а не конфронтация

С оглед на настъпилите трагични природни събития в България Симеон Сакскобургготски, цар на България 1943 - 1946 г. и министър-председател от 2001 - 2005 г, изрази съболезнованията си на близките на загиналите и своята подкрепа на пострадалите. „В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото пространство. Конфронтацията не е правилното поведение, нито пък прехвърлянето на отговорността. Трябва да се съсредоточим върху това да възстановим пораженията и да помогнем на пострадалите хора. Народът ни е доказал, че в трудни моменти може да се обединява. Убеден съм, че и този път ще е така. Затова призовавам публичните личности да не политизират ситуацията, а да се фокусират върху прагматични и рационални действия, които да доведат до бързо справяне с последиците от наводненията. Не е по силите ни да спрем природните стихии, но в наша власт е да сме подготвени и добре организирани, за да ги преодоляваме.

Впоследствие е нужно да се потърси отговорност, но не само от представителите на местната и държавна власт. Нека погледнем и личната отговорност, защото се оказва, че неспазването на законите и правилата, за жалост, вече е станало норма –строи се незаконно, неправомерно се изсичат гори, безнаказано се затрупват речни корита. Никой не мисли за последиците, а както е видно, те идват и доста често са неприятни и трагични.

Нужно е всеки, който е натоварен от народа ни с управленска отговорност, да е на мястото си и съвестно да изпълнява своите задължения. Не спорадично, а постоянно. Защото именно в подобни ситуации си даваме ясно сметка колко е важно работещите в съответните институции да са опитни, знаещи и можещи хора. Добрата координация между властите е особено необходима за справянето с такива проблеми. Не е трудно да се постигне. Нужни са воля, разум и най-вече компетентност. Дано успеем този път да си вземем поука“, се казва в обръщението на Симеон Сакскобургготски.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...