Menu
Max_Weber

860 човека бяха спасени от военните

„Близо 860 човека в различни района на страната, пострадали от наводнението, бяха спасени или подпомогнати при евакуацията от силите на Българската армия“, каза министърът на  отбраната Ангел Найденов в предаването „Това е България“ на радио „Фокус“. Той припомни, че военнослужещи от състава на модулните формирования за преодоляване на последствията от бедствия са се включили още в първите минути на наводнението в най-силно застрашените райони във Велико Търново, Варна и курортен комплекс „Албена“. 

„Включихме се с всички възможности – личен състав и техника, на специализираните модули за действие в случаи на наводнение“, каза министър Найденов. В действията за подпомагане на местната власт участват екипажи на транспортната авиация, катери, водолазни екипи, военнослужещи със специализирана автомобилна техника. „Специализираните екипи са в максимална степен на готовност“, заяви министърът на отбраната и припомни, че  Българската армия разполага с общо 94  модулни формирования за действие в помощ на населението за овладяване или преодоляване на последствията от бедствия.

„Вчера и днес над 160 военнослужещи от флота и Военноморското училище се включиха в разчистването и възстановителните дейности, в почистването и преодоляване на последствията от наводнението“, каза министър Найденов.  Предстои сапьорни части на Българската армия да изградят понтонен мост край Килифаревския манастир. Модулни формирования ще се включат и в разчистването на манастира „Света Богородица“ край Бургас.

„Необходимо е по-добро познаване на задълженията и на отговорностите, които носим на различните нива на управление“, коментира министърът на отбраната. Той подчерта, че трябва да има по-голяма доза реализъм по отношение на оценките на рисковете, както и на действията и мерките, които трябва да бъдат предприемани, когато има бедствие от подобен характер и резултатите се измерват с човешки жертви.

„Искам да изразя своята огромна благодарност и признание за усилията на българските военнослужещи, които работеха при максимално натоварване и изпитание на силите“, заяви министърът на отбраната. Той изрази възхищение от доброволния труд на хората, които се включиха в дейностите по връщане към нормалните условия на живот в засегнатите райони.  „Обединението на хората предизвиква възхищение и заслужава поклон, независимо от отчуждението и тежкото ежедневие, проблемите и грижите“, каза министър Найденов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...