Menu
Max_Weber

Атанас Мерджанов: Динамиката и ангажиментите в рамките на новия ЕП налагат по-активна роля на лидера на ПЕС

Вчера на пресконференцията г-н Станишев обясни много ясно какви са мотивите за неговото решение да остане евродепутат, очевидно динамиката и ангажиментите, които се очертават в рамките на новия ЕП налагат по-активна роля на лидера на ПЕС.Това каза председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов в студиото на БТВ. ”

Отговорността на лидера на ПЕС е подчертана, той участва в преговорните процеси с ЕНП,а там предстои структуриране на Европейската комисия”, добави той. Мерджанов каза още, че в това решение  вижда един шанс за представителство на БСП и България при разпределяне на отговорностите в Европа. Той добави, че тук става дума за един полезен и прагматичен ход, както за БСП, така и за структурирането на европейската лява политика в момента. Според него не е необходимо лидерът на една партия да стои всеки ден на стола си в парламента или в централата на партията, важното е да се вземат колективни решения. На въпрос дали ще има предсрочни парламентарни избори или нов кабинет в рамките на 42-то НС, Мерджанов отговори, че тук най-важни са изказванията на лидерите на двете основни политически партии, като уточни, че е необходим консенсус между политическите партии и на консултациите в петък те да определят времевия ресурс, с който разполага народното събрание.”Най-реалистично е коалиция и нов кабинет да бъдат създадени в рамките на следващия парламент, след бързи предсрочни избори.Готови сме да разговаряме със всички политически сили за създаването на едно работещо и отговорно за България правителство”, категоричен бе народният представител. На въпрос от студиото дали Сергей Станишев не бяга от политическа отговорност Мерджанов отговори, че в персонален план на него щеше да му бъде много по-лесно да избяга съвсем от своите отговорности в БСП. „Това той не направи след изборите, не направи и сега. Това са помислени стъпки и ходове, които дават шансове и възможности за по-широко представителство на левицата в България и в Европа”, добави той. Народният представител бе категоричен, че в настоящия момент е важно парламентарната група да запази своето единство и да успее да свърши своята работа. На питане дали  върху Станишев е бил оказан някакъв натиск за оттеглянето му от българския парламент, Мерджанов заяви, че решението е било негово и е било достатъчно ясно формулирано. Според председателя на ПГ на КБ е важно сега левицата да запази своята единност и да продължи работата си. Ние сме сложна партия със сложни взаимоотношения, но на първо място искаме да си изпълним задълженията докрай, доказа ли сме, че можем да носим отговорности, завърши Атанас Мерджанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...