Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Споразумението за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” означава зачеркване на „Белене” като проект

Оставката на правителството се бави, въпреки договореностите, въпреки декларациите от един или друг лидер, междувременно се случват неща, които определят развитието на България, на българската икономика, в частност енергетика, за десетилетия напред. Така Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/, коментира на пресконференция решението на кабинета за създаване на съвместно дружество между АЕЦ „Козлодуй" и американската компания „Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на атомната централа.

Според Първанов, това показва, че въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене” е зачеркнат. Той смята, че правителството няма никакво основание да взема подобно решение. „Изграждането на нов реактор в Козлодуй не би трябвало да бъде алтернатива на изграждането на двата реактора в Белене. Напротив, има място и за едното, и за другото, само, че „Белене” е с две обиколки напред – „Белене” има готов реактор, готова площадка, лиценз, има куп други неща, които дават предимство не само в национален, но и в регионален мащаб”, коментира Първанов. Той припомни, че при така стеклите се обстоятелства, лицензът за „Козлодуй” ще се чака пет, дори осем години. Според него нелегитимните действия около АЕЦ „Козлодуй” ще създадат проблеми и ще запушат развитието на ядрената ни енергетика.  

По повод дипломатическите действия на страната ни около проекта „Южен поток”, президентът коментира, че сме свидетели на една колеблива, на моменти, неразумна и национално безотговорна позиция на българското правителство.  „В момент, в който виждаме заявки на всички страни – членки на ЕС по трасето готовност за продължаването на проекта, българската страна казва „не”, продължава да го усуква, с което има реална опасност „Южен поток” да заобиколи България и да продължи по друго трасе към споменатите страни”, коментира Георги Първанов и допълни, че нашата енергийна дипломация трябва да прояви характер, когато става дума за „Южен поток”, тъй като страната ни не може да изпусне ценно време и в крайна сметка да загуби участието си в този проект. „Трябва да кажем много ясно на Брюксел, че не може да се смесват геополитическите причини, отношенията между Русия и Украйна, с чисто икономическите мотиви за изграждането на „Южен поток”. Първанов е категоричен, че правителството и компетентните органи трябва да дадат много ясен отговор на всички съмнения, свързани с начините, процедурите и механизмите с определянето на изпълнителите на проекта от българска  страна. Той обясни, че в случая става дума за една много тежка отговорност на българското правителство, което обрича енергетиката и всяко следващо управление на държавата, каквото и да е то, ще бъде изправено пред много тежки проблеми, за да може да изправи енергийния сектор на крака.

По политическите теми на деня и по-конкретно заявката на председателя на БСП Сергей Станишев за бъдеща реализация като депутат в ЕП, президентът направи паралел със идентичен, според него, случай от историята на партията. „Връщате ме назад във времето – през 1923 година, Септемврийското въстание. Тогавашната БКП е разгромена, нейното ръководство се изнася в чужбина, във Виена. Там създава задгранично бюро и чрез това задгранично бюро ръководи партията в продължение на няколко години. Може би сега сме свидетели на една подобна историческа аналогия, очаквам да видя състава на задграничното бюро, знам още един човек, който ще бъде включен, но повече от двама там не са необходими”, коментира Георги Първанов. Той определи поведението на председателя на БСП като полуабдикация. „Фактически той ще абдикира от голяма част от своите задължения по ръководството на партията и преди всичко, по ръководството на предизборния процес”, обясни позицията си президентът и добави, че не може да се правят избори от Брюксел в България. „Няма как да се случи това. Изборите означават ежедневна работа, дори чисто психологически искам да се поставя на мястото на хилядите симпатизанти на левицата, когато видят, че корабът е напуснат от този, който се именува капитан. Обикновено става обратното – капитанът напуска последен кораба”, каза Георги Първанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...