Menu
Max_Weber

Десислава Терзиева: Отмяната на Закона за публично-частното партньорство не създава пречки за реализиране на публично-частни партньорства

На среща с бургаските медии министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева разясни мотивите към внесения проект на Закон за отмяна на Закона за публично-частно партньорство /ПЧП/. В съответствие с правителствената политика за намаляване на регулаторната тежест на оперативно заседание на Министерски съвет е възложено на министъра на регионалното развитие да изготви анализ на въздействието на Закона за ПЧП.

Министърът обърна внимание, че целта е премахването на всички режими, които затрудняват инвестиционния процес.
“След като се направи един много сериозен анализ се установи, че Законът за ПЧП, който беше разписан и приет преди 2 години, е неработещ и създава само пречки пред бизнеса и общините, каза Терзиева.


Законът е рестриктивен, макар да е съобразен принципно с европейските изисквания, уточни тя. Действащият Закон не даваше никакви специални условия за облекчаване на инвестиционния процес в държавата, напротив – затрудняваше го. Реално според мен имаше възможност за директна намеса от страна на държавата в работата на бизнеса и общините, каза Терзиева.


Тя посочи, че по решение на правителството утре ще внесе МС предложение за отмяна на закона в неговата цялост.


На въпрос на медиите – означава ли това, че се спират публично-частните партньорства, министър Терзиева отговори, че отмяната на Закона за публично-частното партньорство не създава пречки за реализиране на публично-частни партньорства.


Обект на настоящия Закон са само малки инфраструктурни проекти. Големите проекти като републикански пътища, пристанища и летища, по Конституция могат да се отдават само на концесия. По своята същност концесията е и вид ПЧП, уточни Терзиева.


В момента ЕС предлага цял пакет от директиви, свързани с обществените поръчки и концесиите. Така или иначе България трябва да актуализира своето законодателство, като транспонира новите директиви, отбеляза Терзиева.


Източник: Пресцентър МРР

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...