Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: От къде ще дойдат парите за обслужване на външния дълг, ако не теглим заем

„Противниците на теглене на държавен заем трябва да отговорят на въпроса от къде ще вземат средства за погасяване на вноските на съществуващия външен дълг”, заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в сливенското село Самуилово. По думите му първата вноска е през ноември и ако не се намерят средства, страната ни ще изпадне в сериозно затруднение, защото тогава от банковата система трябва да излязат 1 млрд. 300 хил. лева. 

Председателят на ГЕРБ подчерта, че ако се забави съставянето на новото правителство, няма да има достатъчно време да се излезе на финансовите пазари, за да се иска нов заем. Затова, ако не се започне процедурата навреме, новият дълг ще бъде със значително по-големи лихви. А тегленето на заем, според Борисов, е неизбежно, тъй като България не разполага с финансов ресурс за плащане на вноските. „Свиването на разходите, което препоръчват финансистите, какво означава това? Да се отрежат парите за здраве, на земеделците, да не изплатим 200 млн. на МВР, да не изплатим майчинските? ”, попита Борисов. „Финансите са просто нещо – едно и едно прави две, и ако нямаш две, трябва да кажеш от къде ще вземеш липсващата част. Нека политическите ни опоненти да не се надяват, след изборите ако ГЕРБ има мнозинство, да поемем негативите за лошото финансово състояние на страната ни и неизбежните съкращения на разходите, заради недостига на пари в бюджета“, призова Бойко Борисов.

Според лидера на ПП ГЕРБ спирането на еврофондовете от страна на Европейската комисия е ясен сигнал към България и българите. „Идва тройна коалиция, еврофондовете - спрени, ГЕРБ е на власт, нито едно блокирано евро. На власт е отново тройна коалиция, отново са спрени фондовете. Безпощадно ясно и фактите го доказват”, обясни Бойко Борисов. „Благодарение на усилията на ГЕРБ с условията на най-жестоката финансова криза, страната ни заедно с Германия е била извадена от процедурите за свръхдефицит на Брюксел, сега обаче, отново върви към финансова пропаст и пълна липса на подкрепа от страна на Европа”, каза още той и призова, че затова трябва да се действа бързо.

„Необходимо е за България тегленето на нов заем, в размер на 5-6 милиарда лева”, това каза по – късно днес лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Казанлък, където преряза лентата на новата пожарна в града. Той подчерта, че след всичко, което е било проектирано и строено в мандата на ГЕРБ, сега хората виждат резултатите. „Имаше една нулева година на предишното правителство. Нулев период за България, не само нулева помощ от държавата за Казанлък, че сме тук, а и за всички останали. Мога по дати и падежи да кажа какви плащания има държавата така, както всяко едно семейство, всяка една фирма, всеки един бизнес имат дата, на която трябва да се върне вноска или да се внесе лихва към банката, която обслужва бизнеса. Много ясно казахме, ноември месец над 1,2 млрд. трябва да се върнат в бюджета, бюджетът няма пари. 12 и 15 януари, това е заемът, който е от времето на Милен Велчев, дотук са 4,5 млрд. лв., плюс, сега господин Бакалов казва, че не му достигат 200 млн. лв. за заплати, 48 млн. лв. за необезпечени поръчки, 20 млн. лв. за съдебна система. 200 млн. лв. април месец догодина идват от вересията на Орешарски за осигуровките. Дупката в бюджета в момента е към 1,2 млрд., плюс още 200 млн. лв., които станаха ясни в деня, когато актуализираха парите за Здравната каса“, категоричен беше Борисов. „При това положение, в този кратък срок до месец октомври откъде ще се платят тези пари. Аз не искам да споря с тези всезнаещи финансови експерти, защото те не са такива. В математиката 1 и 1 е две, в политиката не е, но в математиката всичко е точно. Откъде ще се вземат парите. Популистки те казват, да се намалят разходите, но разходите са парите за МВР, парите за образование, за здраве, парите за инфраструктура и за общините. Да кажат тези псевдоексперти, откъде да отрежем. Още 3 млрд. лв. е дупката в енергетиката. В момента БЕХ няма пари да си купи газ за зимата. Всички тези експерти казват: „ГЕРБ си говорят така”. Добре, нека те да кажат по тези дати, които изброих има ли България падежи. Като се вземат от фискалния резерв, от другаде няма откъде, колко ще стане той. А останалите да кажат откъде според тях, трябва да се вземат. За да чуем как ще реагира лекарското съсловие, ако им кажеш, че ще им вземеш парите за здраве, как ще реагират пациентите, как ще реагират общините, ако им оставиш разкопани градовете, как ще реагират МВР и Пожарната, ако не си получат парите. Честната политика е да излезеш и да кажеш: „Аз като съм направил разчета считам, че за да излезе по-евтино за държавата, да се плати по-малък процент лихва, сега е моментът да се направи. То пак ще се направи, който и да е на власт. И ако не сме ние, защото само избирателите знаят кой ще бъде на власт, ще се смея с глас в парламента, ако съм опозиция, когато започне да се актуализира бюджетът и да се взима дълг. Политиката , която се води в момента е несериозна, неотговорна”, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Слушахме Станишев и Орешарски, че ще отворят нови 250 хиляди работни места, а с 40 хиляди станаха повече безработните. Щяха да строят Белене, отидоха да купуват най-скъпия реактор от Уестингхаус. Говореха, че ще строят Южен поток. Оказа се, че най-големият успех на Реформаторския блок, както казаха, че те спрели Южен поток, още юли месец бившия премиер Орешарски е спрял всички дейности ,без да е необходимо това. Аз извадих този документ и го изпратих на господин Миков, за да не говори глупости, че служебното правителство е спряло Южен поток, и той вече три дни не реагира. От днес и реформаторите ще спрат, защото то не е техен успех, освен ако Орешарски не е техен. Защото Орешарски го спря“, подчерта Борисов.

„В момента единственият вариант да бъдат осигурени средства, за да се реши проблемът е чрез реформи и оптимизация на бюджета, съкращаване на някои от разходите. Няма да се мине без съкращаване, веднага да се емитира на по-ниска лихва, защото държавата е вече в най-тежкото си положение, лихвите са по-големи. Това не е България, която оставихме аз и Данков, една от трите най-стабилни финансови държави в Европа. 5-6 млрд. лв. по наши изчисления трябва веднага да се вземат, за да се стабилизира ситуацията. И пази боже, ако БНБ продължава да не предприема стъпки за оздравяване на КТБ, защото тогава заемът ще отиде над 10 млрд. лв. Не правя политика, не плаша никого, дори казах, не гласувайте за нас, защото ние това ще правим. Това е единствено правилното решение и единствено възможното”, обясни Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ допълни още, че това са първите избори, при които изобщо не мисли за избори. „Толкова е тежко това, което трябва да се прави след изборите, че единственото, което ме интересува е думата „стабилност”. Ако ние не можем да осигурим стабилност, другите да я осигурят. Но България след 5 октомври не е ли стабилна, само на себе си можем да се сърдим. Някои приеха моите думи едва ли не, че изнудвам избирателите. Не, аз призовавам хората, които харесват ГЕРБ да излезнат до урните, за да има висока избирателна активност и тези които победят, да имат моралното право да застанат твърдо и да кажат ние сме длъжни да направим това или онова за избирателите”, категорично заяви Бойко Борисов.

Днес лидерът на ГЕРБ бе в Самуилово, област Сливен, където откри нова кравеферма. „Договорът за тази ферма също беше подписан по времето на нашето управление. Тогава нямаше проблеми с пари от еврофондовете”, припомни Борисов. Кравефермата е на стойност 1,5 млн. лева, които са изцяло осигурени от ОП "Развитие на селските райони".

По-късно днес Бойко Борисов откри нова сграда на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и ново комбинирано спортно игрище за волейбол и баскетбол в град Казанлък. Средствата за новата пожарна са осигурени от Министерството на вътрешните работи по време на управлението на ГЕРБ. Новото спортно съоръжение е финансирано изцяло от партийната субсидия на ГЕРБ и е на стойност 35 000 лв.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...