Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Еднолично мнозинство, което да управлява държавата, ще възпроизведе позната силова политика

Не е добре за България да има еднолично управляващо мнозинство, защото ще има възпроизвеждане на позната вече силова политика. Това заяви в ефира на bTV председателят на ПП АБВ и президент на България (2002 – 2012) Георги Първанов.

Според него, предизборната битка ще бъде тежка и изпълнена с множество компромати по подобие на кампанията, която политическите сили водиха преди вота за европарламент. „АБВ се опитва да направи нещо различно. Първи обявихме листата и програмата си. В листата ни се открояват много ярки фигури. ПП АБВ ще влезе (в 43-тото Народно събрание) и това е логиката на българската политика. Не твърдя, че хората трябва да четат огромни предизборни съчинения, но трябва да запомнят основните послания. Ние сме за президентска република, за мажоритарен вот, за трикратно съкращаване на партийните субсидии, за премахване на плоския данък и за прогресивно облагане, за по-високи доходи и почасово заплащане.

По отношение на коалиционната политика на ПП АБВ Георги Първанов посочи, че партията би подкрепила и участвала в коалиция, без присъствието на ДПС. „В момента водя най-ожесточената политическа битка с Бойко Борисов и ГЕРБ. Аз съм отворен и наляво, и надясно за коалиционни взаимоотношения в името на нещо по-голямо, но предизборната кампания е времето и мястото за разграничаване. АБВ показа много различия, десетки идеи, които са само наши и са различни“. Според него големите партии си позволяват да „мачкат” избирателите. „Хората трябва да изберат политики, в случая личностите имат значение, но това е на втори план. Избирателите ще подкрепят ли политиката на Цветан Цветанов в сферата на сигурността? И в листите на „Позитано” виждаме много хора, които се свързват с неуспешната политика в енергийния сектор, с антируската политика и въобще външната политика. ДПС имаше своята позитивна роля в определени периоди – в началото на прехода и годините на Тройната коалиция. Това обаче, което видяхме в последните години, налага мисълта, че Движението за права и свободи трябва да седне на резервната скамейка”, заключи той.

Георги Първанов коментира и действията на служебния кабинет като посочи, че ръководеното от проф. Георги Близнашки правителство превишава част от своите правомощия в някои определени случаи. „Да, тук има основание за подобни обвинения. То действа много мащабно. Вижте тази прословута „Визия 2020” – това не е работа на кабинет със служебен характер. Тяхната основна задача е подготовката на изборите, за да имаме честни и прозрачни избори, а тук не виждаме подобни стъпки. Много се опасявам, че структурите за сигурност на МВР ще изпуснат отново нещата и ще имаме тази позната покупко-продажба в хода на изборния процес, която опорочи предишните избори”, подчерта Първанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...