Menu
Max_Weber

ГЕРБ: Време е отново за работа и реформи

ПП ГЕРБ си направи изводи за грешките и слабостите, които бяха допуснати през годините в управление и в опозиция. Днес повече от всякога България се нуждае от стабилно управление. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

„За да има стабилност, трябва да има сигурност сега и през следващите години. Натрупахме управленски опит и знания, които ще са ни от ползва през следващия управленски мандат. ГЕРБ е единствената партия, която представя управленската си програма един ден преди началото на предизборната кампания. Тази програма ще даде възможност за очертаването на европейското развитие в страната“, увери Цветанов.

„Време е отново за работа и е време за реформи, да заменим задкулисието с прозрачност, незнанието с експертиза, хаоса със стабилност“, призова евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев. По думите му, програмата на ПП ГЕРБ е подготвена от десетки експерти. „При нас няма нужда от въпроса „Кой?“. Ние нямаме нужда от представяне. След години натрупан опит, днес сме по-силни, по-можещи, по-мъдри от вчера“, каза Дончев. Според него е необходима обществена и политическа среда, в която истината да е ценност, лъжата да се наказва и да се работи с аргументи. Томислав Дончев беше категоричен, че България трябва да участва адекватно в непрестанно променящия се Европейски съюз. Като основни стратегически цели той посочи усилията за подобряване на демографската картина, гарантиране на международната сигурност на страната и запазване на геополитическата ориентация. Евродепутатът подчерта, че социалната политика не е патент само на социалистите, както и реформите не са само за Реформаторите. „Реформите не са извънредно събитие, те са част от ангажиментите на един добър управленец. Започваме със самото държавно управление, от императива на доброто управление като принцип. Продължаваме с гражданското участие като норма и стигаме до електронното управление като метод. След това трябва да продължим с енергетиката, социалната сфера, здравеопазването, образованието и да приключим, а защо не да започнем с истинската фискална децентрализация”, посочи още Томислав Дончев.

Според бившият заместник-финансов министър в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов основна задача на едно бъдещо стабилно управление е да подреди публичните финанси. „Не сме съгласни с отстъпленията от данъчната политика. Според нас в момента тя е най-подходяща за страната ни. Ще прилагаме най-ниските акцизни ставки в Европейския съюз, за да не товарим с допълнителна финансова тежест гражданите. Имаме проблем с приходите, затова смятаме, че е уместно НАП и Агенция „Митници“ да се слеят“, обяви той. По думите му, стабилността на публичните финанси не означава замразяване на доходите. „Напротив – доходите ще растат. Ще подобрим капацитета на държавата да привлича инвестиции. България ще има икономически министър, който няма да се занимава с енергетика. Енергетиката от своя страна има нужда от специално внимание“, заяви Горанов. Той посочи, че електронното управление отново е изведено като приоритет. Според него, конкретни стъпки могат да бъдат създаването на единна деловодна система, както и обединяването на базите данни. „Ще продължим пенсионната реформа, анализирайки всички компоненти на системата. Имаме работещо решение и по отношение на ранното пенсиониране. Програмите за заетост и преквалификация трябва да бъдат максимално обвързани с търсенето на пазара на труда“, поясни още финансистът. „Ще увеличим интензитета на подпомагане на първите три деца в семействата и ще намалим интензитета на подпомагане на семейства с повече от три деца. Още тази година ще трябва да актуализираме бюджета на Здравната каса“, обяви Владислав Горанов. „Трябва да подобрим събираемостта на събиране на здравните вноски. Ще ограничим отпадането на здравното осигуряване. Не на последно място достъпът до ин витро процедури ще бъде ограничен единствено от медицинска съобразност. Всичко това няма как да стане без развитието на една модерна инфраструктура“, заключи Горанов.

„Говорейки за инфраструктура трябва да кажем, че основен приоритет за нас ще бъде АМ „Хемус“ в нейното пълно завършване от София до Варна. По този начин ще е възможно създаването на повече работни места и привличането на нови инвестиции. Приоритет ще бъде и завършването на АМ „Струма“, обясни бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова „Основен приоритет ще бъде отблокиране на европейските фондове за регионално развитие и околна среда. Незабавно тези средства ще отидат по направления за общините, които напоследък останаха забравени и без подкрепа. Не трябва да забравяме и водната инфраструктура. Все още има места с режим на водата. Там ще насочим нашите усилия, както и в развитие на енергийната ефективност в жилищните сгради.“, допълни Павлова. По думите й, отново ще бъдат събрани Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране.

В брифинга се включи и бившият енергиен министър Делян Добрев. „Политиката на субсидиране на цената на тока е изключително грешна. Трябва да бъде създаден независим и професионален регулатор, който трябва да определя цената на електроенергията такава, каквато трябва да бъде. Енергийните помощи ще се увеличат и вече от 200 000 близо 500 000 ще получават такива помощи, които помощи най-вероятно ще покриват целите им сметки. Друг основен проблем е енергийната неефективност на жилищните сгради. Предвиждаме мащабна програма за енергийна ефективност. Общият размер на тази програма ще бъде близо 2 млрд. лв., с които ще можем да санираме половината семейни жилищни сгради в страната“, разкри той. „Тази програма ще разкрие десетки хиляди работни места, ще докара много пари в строителния бранш. Това е е нещо, което в Европа е направено преди много години.“, добави Добрев. Според него третата стъпка е свързана с енергийната независимост на страната.

„Ще работим за по-високо заплащане на учителите. Ще работим и за актуализиране на учебните програми. Предвиждаме всяко едно дете да получи необходимата подкрепа за реализация. Ще назначим повече психолози.“, заяви бившият заместник-министър на образованието по време на управлението на ГЕРБ Милена Дамянова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...