Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Цинично е тези, които са подписали споразумението за шистов газ в лицето на Драгомир Стойнев, сега да правят протест

“Цинично е тези, които са подписали споразумението за шистов газ в лицето на Драгомир Стойнев, сега да правят протест.” Това каза при откриването на плувен комплекс в Плевен председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Той продължи като посочи „лъжите” на предишното управление, които касаят енергийните проекти, както и административните назначения. „Всички назначени от БСП и ДПС през тази година и два месеца след като народът не им беше дал мандат да са първа политическа сила и назначаваха поголовно навсякъде, и махаха всичко назначено за четирите години на ГЕРБ – това правилно ли е? Нека малко да станем по-нормални, да гледаме нещата в истинските им размери и да ги наричаме с истинските им имена. Няма как БСП да ни обвини в това, че сме наложили мораториум за шистов газ, факт – в парламента с председател Цецка Цачева”, каза още лидерът на ПП ГЕРБ и призова желаещите да проверят в Интернет кога и от кой министър е подписана сделката. Борисов заяви, че е категорично против, след като ГЕРБ са наложили мораториум в парламента за шистовия газ, министър Светлана Жекова да разрешава в рамките за 1-2 седмици нещо, което би могло да създаде обществено напрежение.

„С цялото си уважение към БСП, дори не мога да следя колко са непоследователни. Сделка, която е подписана от министър Драгомир Стойнев през 2010 година, сме я приемали някога, но подписана от Стойнев сега. Вчера до такава степен лъжите им ме вбесиха, че направих нещо, което не е присъщо за мен. Извинявам му се, че вчера избухнах така, но това е както в приказката с Пинокио – някой като лъже много и му пораства носът. Никога не съм се присмивал и не бих се присмял на някой, ако има нещо, което не си харесва, но той говори много гладко и хубаво. Като започне да лъже, тогава започва да се притеснява. Извинявам му се 100 пъти, ако съм го обидил, но не може на всяка втора дума той да споменава Бойко Борисов и да лъже”, обясни Борисов. По думите му, Стойнев е излъгал, че БСП са искали да строят АЕЦ „Белене”. „През 2006 година те правеха третата първа копка на Белене. Сега имаха година и половина пак да строят. Правехме референдум заради тях. Не само че не строиха нищо, дори не отидоха да се пазарят арбитражът да падне. Аз твърдя, че ако те бяха искали да строят АЕЦ „Белене”, само пускат едно писмо до арбитража, до руската компания и на другия ден започват да строят. Винаги съм твърдял, че единият реактор, за който България е дала към милиард и 300 млн. лева, трябва да си го доплатим и още малко остава и да си го докараме в АЕЦ „Козлодуй” или да си го доплатим и заедно с руската страна да го продадем, България за да си вземе парите”, каза още бившият премиер и обясни, че за кабинетът „Орешарски” не си е мръднал пръста за последната година и два месеца.

По отношение на проекта „Южен поток” Борисов подчерта, че от БСП не са направили крачка напред, както самите те твърдят, а „първа заварка”. „Излъгаха Брюксел, че нямат подписан договор за „Южен поток”, а руснаците ги лъжеха, че са подписали договор. На практика ЕК иззе всичко, което Стойнев можеше да преговаря и го даде на ЕК, вместо България да преговаря. Те изпращат писмо в Брюксел, в което казват, че са спрени всички дейности по проекта „Южен поток”. Риторично питам – може ли да си спрял всички дейности по даден проект и да кажеш, че си направил крачка напред – не е логично. Повтарям – те направиха първа заварка”, каза още лидера на ПП ГЕРБ.

Борисов коментира и ситуацията с НЕК. „Задълженията на НЕК, които ние заварихме бяха от порядъка на около 2 млрд. и половина, като 1 млрд. беше за Белене и около 1 милиард за Цанков камък. Само за последната година НЕК натрупа над 600 млн. лева задължения, защото те държаха изкуствено цената на тока. Ето ви експертно казано без да обиждаме никого”, подчерта лидерът на ПП ГЕРБ и посочи, че според националната статистика по време на управлението на Орешарски и мандатоносителя БСП, безработицата се е увеличила глобално с 40 000 души повече безработни. В същото време от предишния кабинет са твърдяли, че е имало 50 хил. нови работни места. „В едно предаване, той каза 5 лъжи. Накрая отиваме на „Уестингхаус”. Ние, преди 3-4 години сключихме договор с компания, в случая „Уестингхаус”, която да направи проучване, дали има нужда от 7-ми реактор, колко да струва, какво да прави, за да не си говорим през експертите кое е хубаво и кое лошо, затова платихме на реномирана компания да направи оценка. Питам Стойнев, с цялото ми уважение към него – кое налагаше в последния ден те да подпишат споразумение, което не струва нищо, напротив – 70% е на АЕЦ „Козлодуй”, 30% на „Уестингхаус”, стават смесена компания и капиталът ѝ е над 40 млн. долара. Ако на базата на това споразумение са взели заем, ние вече сме активни участници в процеса. На базата на това споразумение, в което залогът са 5 и 6 реактор в момента,  тази смесена компания може да отиде във всяка банка и да изтегли колкото си иска пари”, каза още председателят на ПП ГЕРБ.

„Аз не си пожелавам да съм на власт, защото ще се мъчим страшно, за да измъкнем държавата от блатото. Пожелавам на БСП и ДПС, и на тези, които говорят за милион работни места, да са на власт и да видите такъв смях, все едно на погребение да се смееш. Ще бъда в парламента, когато започнат те да актуализират бюджета и започнат да слагат пари за Здравната каса, МВР, подкрепа на финансовата система за платежния баланс, за да не изпаднем в ликвидна криза”, каза още Борисов. Според него е излишно да се казва, че парите са изчерпани, тъй като това е повече от видно. „Милиард и 200 милиона лева е дупката в бюджета, 1 милиард за общините за строителство, 3 милиарда задълженията на НЕК – отнякъде трябва да се плащат. Три милиарда и 700 милиона лева трябва да се платят във времето между 12 и 15 януари – след няколко месеца. Всички сега са скрити в резерва. На пръв поглед резервът изглежда стабилен, но това са парите, които задължително ще се платят”, посочи лидерът на ПП ГЕРБ и добави, че новият закон не е предвидил заплати за МВР. „Опонентите ми излизат и говорят, че това, което казвам, не е вярно и че вещая апокалипсис. Добре бе, милички мои, кажете кое от всичките тези цифрички, които изброих, не е вярно? А аз мога да сложа още – 600 милиона за БДЖ, мога да продължа докато ги докарам 15 милиарда лева, които има да плаща тази държава. Няма буфер в бюджета, защото той е с 1 милиард и 200 милиона лева назад”, подчерта бившият премиер и заяви, че малко хора имат неговия опит. „Вече 15 години управлявам – като главен секретар в МВР, като кмет на столицата 5 години, премиер 4 години. Ноември, декември, януари и февруари, който е на власт „майка му го е повила в черен повой”, както казват старите жени”, допълни председателят на ПП ГЕРБ и призова избирателите да мислят с главите си, избирайки онзи, който не ги лъже. Сутринта прочетох Мая Манолова, която казва, че бизнесът плаче – той плаче от тях, защото просто спря да работи”, каза още Бойко Борисов.

Борисов отбеляза и значението на добрата инфраструктура: „Действително това, което се прави в Плевен, кметът пунктуално го изброи. Помня само преди два месеца какви таралясници се движеха, да го е страх човек да се вози в него. Но сега е друго и действително, ако си запретнем ръкавите и работим здраво, има шанс за хората в България да живеят в по-добри условия”, добави лидерът на ПП ГЕРБ и посочи, че по-добри условия за него означават „да има превози като хората, улици като хората, да има детски градини, спортни площадки, да има култура и изкуство”. Според Борисов това, което прави ГЕРБ, е много лесно да се опише, защото се вижда. „Спортната зала ви я обещаха други, аз каквото съм обещал съм го изпълнил. Така че ако ви харесва – това сме ние, ако не ви харесва – отивайте при Сергей Станишев.  Желая ви да сте живи и здрави”, завърши Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...