Menu
Max_Weber

Лютви Местан: България се нуждае от успокоение и национално съгласие

ДПС ще води кампанията си толерантен език, защото силата на ДПС е в толерантността. Това заяви при откриването на предизборната кампания на партията в шуменското село Черна председателят на ДПС и водач на листите на Движението в Кърджали и Хасково Лютви Местан. Заедно с него бяха и водачите на листи от Бургас- Хюсеин Хафъзов, от Варна - Йордан Цонев, от Добрич- Рушен Риза, който е и заместник председател на ДПС, от Русе – Ферихан Ахмедова, от Силистра - Рамадан Аталай, от Шумен - Айдоан Али, от Разград – Ахмед Ахмедов.

Лютви Местан изрази огорчението си от агресията, с която политическите опоненти на ДПС говорят за партията, и от обвиненията, че „ДПС е преяла с власт“. „ДПС доказа, че може да се откаже от властта в името на ценностите, в името на това, от които днес България се нуждае. Тя се нуждае от успокоение, от стабилно управление , което да решава проблемите на всички български граждани., без да дискриминира никого. Как ще стане това? Само ако кажем „не“ на реваншизма, само ако кажем „не“ на отречените модели на управление, ако кажем „да“ на националното съгласие. И понеже ДПС е много важна част от българската политика, аз казвам, че и националното съгласие не може да изключва ДПС. Защото ДПС представлява интересите на над половин милион избиратели, които са неразделна част от българския народ. И опитът за изолиране на ДПС е опит да се изолират тези над 500 000 български граждани. Няма да допуснем това“, заяви емоционално Местан.

Лидерът на ДПС отново засегна и темата с използването на език, различен от българския, по време на предизборната кампания. „Говорих с няколко изречения на майчиния си език. Ако днес това е престъпление, то ние имаме проблем с европейските стандарти за правата и свободите. Защото ако тук днес се откриваше предизборната кампания на която и да е друга българска партия, и в тази кампания примерно, за да ги подкрепят, участват високи лидери на Европа, те на какъв език ще говорят? Безумие е да глобиш един европейски лидер за това, че подкрепя кампанията на една политическа сила на английски. Кой е казал, че езиците могат да бъдат дискриминирани? Кой е казал, че един език стои по-високо от друг език и че на него можеш да говориш, дори да е различен от официалния, а на майчиния не можеш? Знам кой го е казал – каза го законът, каза го онова мнозинство, което рано или късно трябва да се превърне в европейско, за да имаме и европейски стандарти за правата и свободите си. Това е едно от предизвикателствата на изборите на 5 октомври“, каза още Местан.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...