Menu
Max_Weber

Проф. Борислав Борисов: Държавата трябва да разреши на висшите училища да имат право сами да спечелят пари за своята издръжка с научната си продукция

За разлика от България в ЕС и Съединените щати университетите имат право да продават лицензите върху своите интелектуални продукти и това им носи доста сериозни доходи. Въщност в обединена Европа, единствено у нас не е разрешено на висшите училища да продават своята продукция и това е въпрос, чието решение се отлага близо десетилетие. Това заяви по време на пресконференция водачът на листата на Коалиция АБВ за 23 МИР – София град и 16 МИР – Пловдив град и почетен ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. „Вместо държавата да казва „нямам пари за висшето образование“, да остави висшето образование само да си спечели парите, със своята научна продукция, с предмета на своята дейност“, посочи той.

В отговор на журналистически въпрос проф. Борислав Борисов коментира и твърденията  за влошено взаимодействие между системите на висшето образование и бизнеса. Според него тезата, че университетите са далеч от интересите на работодателите, не лежи на реални основания, тъй като едва около 7 процента от бизнеса у нас принадлежи към средния и едрия сектор, където има действителна нужда от множество специалисти с висше образование. „Висшисти има там, където има разделение на труда. Един се занимава с маркетинг, друг със счетоводство, трети с  управление . Българският бизнес в момента не е в състояние да предяви изисквания към висшето образование - нито да поеме кадрите на висшето образование“ , заяви проф. Бориосов.

Икономистът коментира и информацията за това, че открития преди няколко години университет в Перник е в изключително лошо финансово състояние. „Мисля, че тази атака към Пернишкия университет до голяма степен е резултат от факта, че кметът на Перник е Росица Янакиева, която е член на ръководството на АБВ, а вие сами ще се сетите от кого идва атаката”, посочи  проф. Борислав Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...