Menu
Max_Weber

Трендафил Величков: Новото българско възраждане е каузата на АБВ

Учителите са в основата на българското възраждане в дните, когато това е националната ни тема и държавата трябва да погледне на тях именно като на възрожденци. За целта държавата трябва да спомогне за издигането на техния социален статус, а българските наука и просвета да се върнат на предишното място – доказано сред най-качествените в света. Това заяви в интервю водачът на листата на ПП АБВ в Кърджалийски МИР Трендафил Величков. Новото българско възраждане е и каузата на АБВ, добави той.

В коментар на препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество ОССЕ към България да разреши агитацията на майчин език по време на предизборна кампания, Величков обясни, че в Кърджали принципът на разделение не е на българи и турци и въпросът на какъв език да се агитира не е най-важният. Принципът на разделение в региона е на бедни и на богати. Когато има страдание, страдат всички. „Кърджалийска област е една от най-хубавите части на България и за мен е обидно да се определя като бастион на една или друга политическа сила. Това, че българската политическа система допусна там да доминира една политическа сила толкова изразено и то на етнически и религиозен принцип, е грешка, тъй като всички хора там, независимо от етноса си, са българи. Затова твърдя, че проблемът там не е езикът, проблемът е социален. Аз съветвам нашите евроатлантически и други партньори, ако искат да ни помогнат, да не ни дават съвети като този – как още един път да се разделим на хора, които говорят български и хора, които говорят турски. А да направят така, че да ни помогнат да успеем да разрешим най-тежките си въпроси - в социалната сфера, в здравеопазването и образованието“, каза Величков и подчерта, че тези и още теми са разработени в програмата на АБВ.

Величков коментира и злоупотребата на езиков и етнически принцип в Кържалийския регион, където в институциите се говори подчертано на Турски език и всеки друг начин на комуникация е недобре приет в местната и държавни представителства в областта. Преди служител да постъпи на работа в администрациите, трябва да полага изпит по български език, който по закон е официален. „И това е национален проблем, не е проблем на региона. Затова трябват общи правила. Затова когато някой реши, че ще изкарва прехраната си с обществени пари, освен всички конкурси, трябва да мине и на задължителен тест за владеене на български език. Просто защото така е редно. Държавата трябва да се върне там, където й е мястото.“, коментира водачът на листата на АБВ в Кърджали и добави, че не става въпрос за дискриминация или деление, а за общи принципи за всички.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...