Menu
Max_Weber

Георги Първанов: Неотложно е да се формира ясна политика по здравеопазването

Лекарската професия е една от малкото професии, на които българинът вярва, въпросът е дали вярва в системата на здравеопазването. Това заяви президентът на Р България /2002-2012/ и лидер на ПП АБВ Георги Първанов на дискусията на в. „24 часа“ „Лекарите, на които вярваме“.

Целта на обсъждането бе да очертае трите най-важни проблема в сферата и начините за разрешаването им. Номинации за обществено доверие получиха и трима от медиците в структурите на АБВ – проф. Григор Горчев от Гражданския съвет на партията, водачът на листата на АБВ в Пазарджик доц. Стайко Спиридонов и кандидатът за народен представител в 24 МИР – София  д-р Николай Цуцумански.

Георги Първанов подчерта необходимостта и неотложността от формирането на ясна политика по въпроса на здравеопазването. „Всички политици трябва веднага след изборите да седнем и да се договорим дали увеличаваме финансирането на здравеопазването, какъв процент от БВП задължително да отива за здраве, с кои мерки ще гарантираме доброто разходване на средствата“. Като добър знак определи той присъствието на видни медици в листите на всички политически сили.  „Това е знак, че политиците може би са готови да се доверят на професионализма, на експертизата и на тази база да търсят съгласие“.

Президентът Първанов заяви, че един от основните въпроси е този как България да задържи младите си медици, осигурявайки не просто по-добро заплащане на техния труд, но и по-добра перспектива. И добави, че е готов да застане зад всяко градивно решение, предложено от специалистите.

По въпроса за оптимизацията на здравната мрежа Георги Първанов призова да се спре със спекулациите по темата. „Не бива да спекулираме с предстоящите непопулярни мерки в здравеопазването. Тук ни трябва висока степен на съгласие. Ще направя всичко възможно да го постигнем“, каза той и заяви готовност за съвместна работа по темата с представители на всички политически сили.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...