Menu
Max_Weber

Мария Календерска: ББЦ ще блокира границата с Турция на 1 октомври

"България без цензура" ще затвори границата с Турция на първи октомври и нека всеки, който не е доволен от това резултатът от изборите да се решава с гласове от Босфора, да се включи в блокадата. Това каза по време на дебат кандидатът за депутат от ББЦ Мария Календерска.

Според нея изборният процес в южната ни съседка не може да бъде наблюдаван от неправителствени организации доколко би бил честен. Тя даде пример с Икмал Джомова, която е кандидат за депутат от ДПС и в същото време е председател на движение "Младежка толерантност", което получи от ЦИК регистрация за наблюдател на вота, а в същото време беше отказано на ГС ББЦ да има свои представители. "Какви са нейните права – очевидно са повече от моите, защото тя е председател на движението "Младежка толерантност" и ЦИК е разрешила да имат наблюдатели. Но на Гражданското сдружение "България без цензура" беше отказано от Централната избирателна комисия да има свои наблюдатели. Това не е ли двоен стандарт?", попита Календерска.

Тя обясни, че решението на ЦИК е обжалвано в Административния съд, който се е произнесъл в полза на Гражданското сдружение, но в крайна сметка избирателната комисия е отказала да се съобрази и не е регистрирала наблюдателите на ББЦ. "При това положение аз и Икмал Джомова имаме ли еднакви права. За ЦИК законът важи ли – съдът се произнася, а те си правят каквото си искат. Законите не са еднакви за нас и за ДПС. Те са запушили редица ключови институции", констатира Календерска.

Според нея честността на изборите трудно може да бъде гарантирана у нас, а какво остава в южната ни съседка, където изборите се правят от турската държава. По разчети на ББЦ от Турция ще дойдат поне 100 хил. гласа.

За дългосрочно решение на проблема от ББЦ предлага въвеждането на образователен ценз за гласуване. Тя коментира, че това не е дискриминация като се позова на законите у нас, които изискват пълнолетните граждани да имат задължително основно образование.

В студиото Мария Календерска връчи на своя опонент Ангел Джамбазки от ВМРО касета със запис от изборната кампания за Европейски парламент. На лентата са запечатани думи на Джамбазки, с които той поема ангажимента да дарява своята заплата на евродепутат. Тя обясни, че по време на кампанията зам.-председателят на ВМРО, чиято партия се яви заедно с ББЦ на евровота, пое ангажимента да дарява своето възнаграждение, но до момента няма доказателства той да го е направил. За разлика от Джамбазки, зам.-председателят на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков публично е направил своите дарения и е изпълнил ангажимента си пред избирателите.

Календерска потвърди, че лидерът на "България без цензура" Николай Бареков ще слезе под земята при стачкуващите миньори в мина "Черно море". В момента въглекопачите са без заплати заради това, че НЕК не се е разплатила с топлоцентралите, на които те доставят гориво.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...