Menu
Max_Weber

Пламен Орешарски: Българските и турските превозвачи ще имат голяма полза да си партнират

Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу. Премиерът изтъкна добрите отношения между двете страни и огромните възможности в икономически план.

По време на разговора беше отчетена възможността стокообменът между България и Турция да нарасне два пъти. Отбелязана беше и направената крачка за решаване на проблема по отношение на превозвачите. Турският външен министър изрази надежда, че ще бъде намерено трайно решение на въпроса. „Всяка кола, която минава през границата създава икономическо оживление“, подчерта г-н Давутоглу. Министър-председателят Орешарски изтъкна, че българските и турските превозвачи са сред най- конкурентните в Европа и ще има по- голяма полза, ако си партнират, вместо да спорят. Министърът на външните работи на Турция акцентира и върху значението на въздушния транспорт между двете страни.


„Гледаме на нашите отношения в перспектива като стратегическо партньорство“, заяви г-н Давутоглу. По думите му има потенциал в сфери като енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и транспорта. Според турския външен министър засилването на междусъседските икономически отношения е възможност да се излезе от кризата. В рамките на срещата беше отбелязана и темата за бежанската вълна.
Министърът на външните работи предаде поздрави на премиера Орешарски от турския му колега.


Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...