Menu
Max_Weber

Румен Петков: Резултатите от вота показват двойно нарастване на подкрепата за АБВ

Не сме удоволетворени от резултата си. Той обаче заслужава уважение, особено предвид малкото време, с което разполагахме за подготовка и безпрецедентния натиск, който се оказваше срещу АБВ, както и огромните размери на манипулирания вот.  Това заяви по време на пресконференция председателят на предизборния щаб на Коалиция АБВ  и кандидат за народен представител в 15 МИР- Плевен и 30 МИР – Шумен, Румен Петков. Според предоставените от него данни АБВ е получила подкрепата на почти петдесет процента повече български граждани в сравнение с изборите за европейски парламент.

„Броят гласове, който получихме на отминалите избори е 132 587. Това е близо 50% увеличаване на вота в сравнение с европейските избори. Не сме удовлетворени от резултата. Но за един твърде кратък период в условия на доста трудна конфронтационна среда и отчетливи действия на политически партии и държавни институции срещу АБВ, това е резултат, който струва уважение. В 17 района сме получили над 4%. В Перник резултатът ни е най-висок, избирателната активност за нас там беше над 9,15%. На второ място е Враца с 7,16%, следва Плевен с 6,7%, Монтана с близо 6% ”, посочи той.

Според Румен Петков има и резултати, като тези които Коалиция АБВ е постигнала в чужбина, Хасково, Разград и Кърджали, които будят притеснения и трябва да бъдат подложени на детайлен анализ. „Предстои ни заседание на Националния съвет на партията, ще свикаме и конференция, ще направим един по-обстоен анализ”, обобщи  Петков. По думите му АБВ е успяла да достигне до младите хора в България и да мобилизира избиратели, които са гласували с ясна мотивация кого и защо избират, което си личи от високата употреба на преференциалния вот. „43% от избирателите на АБВ са гласували преференциално. Това ни кара да вярваме, че вота е осмислен. Считаме, че това е пътят, по който трябва да върви една демократична, уважаваща себе си формация. Формация, която не просто разчупи монопола в ляво, но даде шанс на разочарования лявомислещ избирател да има своя избор. Това са организационни стъпки и действия, които трябва да продължим, защото изграждането на партията ни е сериозната гаранция за ефективното ни участие в избори за местни органи на самоуправление, които предстоят през следващата година“, заяви той.

В заключение Румен Петков отбеляза и повишените резултати за АБВ в малките населени места. Според него това е още един ясен знак за плавен ръст в подкрепата, която партията събира през последните няколко месеца.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...