Menu
Max_Weber

Проф. Борислав Борисов: България трябва да има правителство

“По въпроса дали след тези избори в България трябва да се състави кабинет, мисля, няма разнобой. На всички е ясно, че страната ни се нуждае от правителство. В противен случай тя ще навлезе в поредната негативна спирала, която задълбочава кризата“. Това заяви избраният за депутат от листата на Коалиция АБВ и член на Изпълнителния съвет на Алтернатива за българско възраждане проф. Борислав Борисов.

По думите му  обаче съществува проблем в процедурата, по която първата партия, с право да реализира управленски мандат, се опитва да осъществи преговори за съставяне на ново ръководство на държавата. „ГЕРБ избра един не много рационален подход за воденето на тези разговори. Изпратиха писмо с покана за разговор към всички политически сили. В това писмо има едно изискване. Политическите сили да напишат това, което считат за свои най–важни приоритети. По този начин нещата се затрудняват“, посочи Борисов. Според него ръководената от Бойко Борисов формация е трябвало да изложи своите виждания за основни управленски политики и да попита кои от тях би подкрепила всяка от останалите парламентарно представени партии. „Настоящият подход прави разговорите предварителни – проучвателни. Т.е. ще има втори тур на разговори, което е загуба на време и забавяне на решаването на важните за държавата въпроси. Второ - приоритетите на всяка една партия ги има в предизборната й платформа. Да се поставя въпроса от какво бихте се отказали не може да мине без да се развие усещането, че сте излъгали избирателите си“, допълни той.

Освен добре преценени, приоритетите пред бъдещото управление на България трябва да бъдат и правилно разположени във времето, заяви още проф. Борислав Борисов. Като пример той посочи необходимостта от спешни мерки за компенсирането на повишената цена на електроенергията за хората с ниски доходи, особено предвид очакванията за тежка зима.

В отговор на въпрос за бъдещото поведение на парламентарната група на АБВ в 43-то Народно събрание проф. Борисов посочи, че представителите на формацията ще разчитат на политическия диалог в името на развитието на България. “Ще се борим за постигането на надпартийно споразумение по няколко дългосрочни приоритета за развитието на страната. Теза, която сме заложили като основна, още при създаването на АБВ“, категоричен бе той.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...