Menu
Max_Weber

Андрей Райчев: ДПС не искат да бъдат във властта

„Направи ми добро впечатление, че екипите, които преговарят за съставяне на правителство, са добре подготвени, като се разискваха не само програми, а и типа правителство”, каза в „Здравей, България” проф. Екатерина Михайлова, преподавател в НБУ. Тя добави, че не знае какво ще излезе от преговорите, защото ситуацията е трудна.

Тя допълни, че не е изненадана от заявената подкрепа от страната на ДПС към ГЕРБ и съставяне на правителство на малцинството. „Това не е нещо ново, чухме го още по време на изборите”, допълни тя.

„Няма нищо изненадващо, най-после се случва нещо хубаво – преговорите са по същество и без обиди и обвинения”, каза от своя страна социологът Андрей Райчев.

Според него ДПС не искат да бъдат във властта. „Те искат почивка и са прави. Причината е, че лидерите на движението усещат, че сатанизацията на партията е на един ръб, зад който е по-добре да не се отива”, аргументира се той.

По думите на Райчев няма коварство и капан в офертата на ДПС към ГЕРБ за кабинет на малцинството. „Има много добре направени политически сметки. Това правителство ще е късо – най-много две години. Не защото те ще го свалят, просто е къса перспективата на този парламент. Изключено е бъдещото управление да издържи целия си мандат”, категоричен беше Райчев.

Михайлова също се съгласи и каза, че е много рисково да се направи правителство на малцинството. „Опитът, който имаме, показва, че това не е добро решение”, заяви тя и добави, че ако няма мнозинство не вижда как ще стане правителство.

„Българското правителство трябва да започна много голяма реформа, а това е изключено без мнозинство. ГЕРБ не обичат да правят реформи. Самата структура на властта в момента изключва провеждането на реформи”, каза Райчев. Попитан какво ще правят в такъв случай той отговори, че ще печелят време.

„Преговорите бяха погрешно насочени – те са за правителство, а не за реформи. Левицата не влезе в тези преговори като левица и роенето ще продължи”, категоричен е социологът.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...