Menu
Max_Weber

Михаил Миков във Фейсбук: За партиите в лявото пространство - претенции и факти

Преди малко приключиха преговорите между ПП ГЕРБ и Коалиция АБВ за възможностите за съставяне на коалиционно правителство. И резултатът никак не е изненадващ - постигнато е принципно съгласие по 14 от общо 18 от приоритетите за управление на ПП ГЕРБ. ПП ГЕРБ заявяват задоволството си, а Коалиция АБВ - надеждата си за т. нар. "голяма коалиция". Всичко това потвърждава онова, което от няколко месеца твърдя.

Не е възможно една партия, която претендира да е лява, да има принципно съответствие по 14 от 18 точки от една подчертано дясна управленска програма, каквато е тази на ПП ГЕРБ. Резултатът от днешните преговори показва, че АБВ или не са лява коалиция, или, че за тях принципите в политиката могат да се пренебрегнат в името на участие във властта. На този фон звучи странно и не особено логично претенцията на АБВ да бъде социален коректив. След равносметката от днешните срещи АБВ вече може да бъде коректив само по онези 4 точки, по които засега няма постигнато пълно съгласие с ПП ГЕРБ. Защото както безпринципната подкрепа, така и безпринципното противопоставяне не следва да се допускат от отговорните политици.

Събирането на леви и десни формации върху платформата на десницата ще остави надеждите на много български граждани излъгани. Долавям странни съвпадения и повтаряне на тази теза на АБВ и в обилните медийни изяви на някои популярни членове на БСП, неангажиращи официалната позиция на партията, чиито членове са.

И, не на последно място, разбирам, че Георги Първанов зове за промяна на държавното устройство. Аз обаче мисля, че устройство на държавата ни като унитарна (единна) не трябва да бъде поставяно под въпрос, дори за теоретично обсъждане, от никого, пък било то и от бивши президенти. Не си представям страната ни като федерация.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...