Menu
Max_Weber

Европейските либерали: Новото българско правителство трябва да зачита европейските ценности

Групата на Алианса на Либералите и Демократите (АЛДЕ) осъжда възможността за бъдещо коалиционно правителство, формирано с участието на крайно дясно - популистки партии.

Председателят на групата на АЛДЕ призовава Бойко Борисов, чиято партия спечели най - много гласове на парламентарните избори в началото на октомври, да сформира стабилно правителство, изградено върху основни европейски ценности, като зачитането на правовата държава и основните човешки права.

В тази връзка, председателят на АЛДЕ, Ги Верхофщадт каза: "Едно бъдещо коалиционно правителство трябва да е основано на демократична база и да обединява нацията, а не да я разделя. В най - лошия случай, изходът от коалиционните преговори би бил правителство, включващо крайно националистически формации, като популистките партии "Патриотичен фронт" и "Атака". Групата на АЛДЕ се опасява, че такава коалиция допълнително би забавила реалната европейска интеграция на България."

На 5 октомври 2014г., в България бяха проведени парламентарни избори. Либералната партия ДПС - Движение за права и свободи - препотвърди с растящо доверие статута си на трета политическа сила в България, като единствена от парламентарно представените партии увеличи доверието на гласоподавателите си с 24%. Партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) запази позицията си на първа политическа сила в страната, но тъй като й липсва мнозинство, ще е необходимо да формира коалиционно правителство с участието на други партии.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...