Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Скептик съм относно създаването на стабилно правителство (Видео)

„За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна.” Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на БСП Михаил Миков.

По думите на Борисов има смисъл да се направи правителство само ако е стабилно. „Заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага, изчерпва възможностите за коалиция. Не разглеждам мандата само като отговорност на ГЕРБ. Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там, ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство. В така създалата се ситуацията, съм още по-тревожен за създаването на правителство”, подчерта Бойко Борисов.

Според него споделената отговорност означава лидерите да бъдат вътре в правителството и там да се решават нещата и да се изпълняват програмите. „В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски” правителство. Заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари. Дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене”, посочи Борисов.

„Говорих с г-н Миков да направим една среща вдругиден, когато сме всички в парламента и колегите да кажат какво имат предвид. На тази среща ще бъдат поканени лидерите на всички парламентарно представени партии. Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма. Тя няма абсолютно никаква правна, морална или каквато и да е стойност. Още на следващия ден може да се намери претекст, за да се зави, че програмата не е изпълнена“, каза председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов обясни, че му се поставят куп условия, за да не може да се реши едно неизвестно. „Аз станах изведнъж най-диалогичния, най-разбрания, най-добрия само и само да направим нещо стабилно. Ако не можем – 1 юли нови избори. Дотогава събирам колегите, решавам министри или всички дават списък с експерти и преди да влезе дневният ред на Министерски съвет в сряда, във вторник точка по точка гледаме и просто слагаме един чиновник за премиер – поредният. Искам да ви кажа, че Брюксел ще го приеме изключително под условие и не мога да гарантирам ,че тогава фондовете ще бъдат пуснати”, допълни Борисов.

Бойко Борисов бе категоричен, че лидерите на всички парламентарно представени партии трябва да кажат имат ли желание да се отива към избори или ще правят политическата си пропаганда в парламента. „Не приемам например г-н Кънев да каже „Аз оставам в парламента, пък не участвам в кабинета”. От друга страна, ако Корман Исмаилов е в кабинета, Патриотичният фронт биха били против. Самите Реформатори трябва да излъчат своето ръководство и да кажат своето мнение. Те пък са категорични, че с БСП не трябва да се говори по никакъв начин”, описа сложността на ситуацията председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов благодари на Михаил Миков за конструктивния разговор. „Поне разчитам да не повтаряме грешките от миналото. Като лидер на партия съм си направил моите поуки от грешките и се надявам поне от тук нататък да не допускаме такива”, каза още лидерът на ГЕРБ.

„По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият УС на БНБ, най-малко управител и подуправител в банковия надзор. Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече три месеца бездействат. Не мога да си представя, че 4.2 млрд. лева ще се изпарят и всичко това, защото БНБ е дала на банка „Виктория” лиценз, че КТБ тогава е била в добро състояние”, посочи Бойко Борисов. По думите му, особено ако се стигне до даване на държавни пари, е задължително да излязат всички, които са виновни за това. „По времето на ГЕРБ, в най-тежката криза в света, не позволихме дори една банка да се разклати тогава. Сега, когато кризата мина, да вадим милиарди да укрепваме банка, това не е в програмите нито на БСП, нито на ГЕРБ”, заяви Бойко Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...