Menu
Max_Weber

Парламентарната група на КП „България без цензура“ ще се казва Български демократичен център

Парламентарната група на Коалиция от партии „България без цензура“ ще се казва Български демократичен център. Името на групата бе обявено от председателя й Светлин Танчев веднага след клетвата на депутатите в новото Народно събрание.

Решението е взето от всички коалиционни партньори - „България без цензура“, Гергьовден, Земеделски народен съюз, ЛИДЕР, ССД, БДС-Радикали, Партията на българските жени и неправителствените организации, подкрепили формацията. Заместници на групата са председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов и лидерът на ЗНС Румен Йончев. За секретар е определен секретарят на ББЦ Стефан Кенов.

Светлин Танчев обяви идеите и приоритетите на групата в официалното си слово в парламента. Тя ще подкрепи разумните решения в НС, но се закани да окаже категоричен отпор, ако не се промени начинът на правене на политика. „Клетвата, която току-що положихме, не е клетва просто да бъдем депутати, а да направим всичко възможно да спасим една древна нация, която в момента се топи в демографска катастрофа, управлявана от крадлив елит, станал еталон за лоши политически практики в рамките на ЕС“, посочи Танчев. Той заяви, че групата ще подкрепи бъдещо парламентарно мнозинство, ако то направи работещ и прозрачен кабинет с равен достъп на гражданите до неговата работа и решения. „Сядаме редом с вас като сме наясно, че ще понесем част от греховете, които сте натрупали през последните години. В същото време заявяваме, че ще превърнем живота ви в ад, ако усетим и най-дребното хитруване или опит да работите в името на традиционната икономическо-политическа олигархия, която яхаше България през последните години, категоричен бе Танчев.

БДЦ ще настоява незабавно да се направи специална парламентарна комисия, която да каже истината за скандалното разорение на КТБ. Половината от квотата й трябва да е на представители на гражданския сектор. "Не бива кредитните досиета да се превърнат в новите досиета след прехода. Хората трябва да знаят какво се случи с парите им, каза Танчев. Като оцеляващо важни той посочи и данъчни преференции за бизнеса, които да подпомогнат създаване на работни места. Според него новото Народно събрание трябва да мисли в перспектива и да начертае план за развитието на страната за следващите 40 години, защото ако не се направи това сега, след 30 години България няма да я има.

43-тото НС е най-представителното в най-новата ни история. "Сега обаче сме изправени пред едно предизвикателство – готови ли сме да изпълним волята на хората. През последните години мнозина опорочаваха девиза „Съединението прави силата“, следвайки по инерция тоталитарния девиз „Насила ще ви съединим“. Затова ви призоваваме към по-малко партийни страсти и повече възпитание, към толерантност и грижа за хората, които ще трябва да платят цената на всички безумия – в енергетиката – с парите си, в образованието – с бъдещето на децата си, а в здравеопазването – с живота си. Призоваваме ви да се изпълните с респект и загриженост пред изключително тежките дни, които очакват българския народ и да направите всичко възможно да поемете голяма част от неговото бреме, завърши с апел към останалите партийни формации в парламента Танчев.

Речта на Светлин Танчев бе най-конкретната и запомняща се от трибуната на парламента днес. На официалното отриване присъства и лидерът на „България без цензура“ и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков. Той влезе в сградата на НС почти едновременно с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Депутатите от Българския демократичен център в първото си гласуване единодушно подкрепиха номинацията на Цецка Цачева за председател на Народното събрание.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...