Menu
Max_Weber

Лютви Местан: ДПС няма да подкрепи безпринципна, антиевропейска, антинатовска коалиция

Ние няма да подкрепим безпринципна, антиевропейска, антинатовска коалиция.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в словото си на тържественото заседание на 43-ото Народно събрание. Той отбеляза, че за ДПС ще е чест да бъде ясна, явна, но модерна опозиция на един подобен управленски формат. "Няма да оставим без отговор нито един дискриминационен акт или какъвто и да е друг, насочен срещу правата на човека", посочи той. Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния политически процес, защото сме една от неговите опори, заяви лидерът на ДПС.

"За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим, без да участваме в управление, ако трябва, един ясен евроатлантически профил на следващия български кабинет. Знаем, че дясноцентристко управление, което е безалтернативно, предвид първата позиция на ГЕРБ, не е възможно да получи мнозинство без ДПС", каза той.

Според Местан 43-ят парламент е изправен пред няколко кризисни елемента - бюджетен дефицит, проблема КТБ, обърнатата пирамида на здравноосигурителната система, затлачените системи като здравеопазването. По думите му на този фон се наблюдава социален популизъм. Изправени сме пред все по-отчетлива липса на визия за това каква трябва да е същността на съвременната българска държава, каза Местан. ДПС е готово за дълбок същински разговор с езика на фактите за системните проблеми и пороци на българската демокрация, отбеляза Местан.

"Започваме със зловонието на КТБ, защото този казус проявява в пълна мяра разликата между истината и мита. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС и ние ще стигнем до нея. Ако откажете участие, вече ще сте признали, че сянката на КТБ не тегне над ДПС", каза той. По думите му важни теми са и купуването на гласове, назначенията в съдебната система.

Имаме проблем с внушенията, с анти-ДПС внушенията, ние нямаме проблем с истината, отбеляза Местан. Той каза, че е важен въпросът кой след изборите е продуцирал повторна анти-ДПС истерия. Според него с това се цели създаването на благоприятна емоционална среда, за да стане възможен един антиевропейски и антинатовски съюз между дясното и национал-популизма.

Национал-популизмът не е нито център, нито модерен патриотизъм, а е антисистемен по своята природа, каза Местан и се обърна към президента с думите: "Г-н президент, при вас бяхме постигнали съгласие, че плавният преход към стабилност предполага да не се връщаме към отречени модели на управление". Местан попита как ще се съвместят евроатлантизът с зрази като "Европа да си гледа работата" и призива да се преразгледа споразумението за НАТО-вските бази. В търсенето на самоцелно аритметическо мнозинство рискуваме да изгубим цивилизационната посока на България, отбеляза Местан.

"Дори да се постигне мнозинство от 202-ма, това все още не е основа за стабилно управление, няма я ценностната спойка", смята Местан. Лютви Местан постави и въпроса за протестите в Кюстендил, Ямбол и Габрово срещу депутати на ДПС. Той попита "кой стои зад черешовите топчета и срещу кого и какво гърмят те днес. "От кого трябва да бъдат освобождавани България и българският парламент? От Илия Илиев, от Александър Методиев, от Четин Казак? Все български граждани, уж с равни права да избират и да бъдат избирани", коментира лидерът на ДПС. "Защо е проблем мандатът на достойния български политик Четин Казак с 3000 гласа в Габрово, а не са проблем едва 1400 гласа, с които "Атака" реализира мандат в Силистра, срещу 8015 за БСП. Защо няма протести в Силистра, г-жо Манолова, а е проблем мандатът на Четин Казак?", попита Лютви Местан. Той подчерта, че феноменът не засяга само ДПС, а аномалиите са резултат от сгрешена методика.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...