Menu
Max_Weber

Представен беше новият директор на Центърa за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов представи днес, 5 февруари, новия директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия полковник Васил Русинов. „Като първата международна военна структура на Алианса на територията на България този Център е една уникална и изключително важна за нашата страна структура и аз съм убеден, че при добра съвместна работа той ще получи акредитация до края на годината“, заяви заместник-министър Иванов пред личния състав.

Той призова назначения със заповед на министъра на отбраната директор и неговите подчинени за сериозна подготовка, която да доведе до развитието на Центъра до постигане на пълни оперативни способности. На представянето присъстваше и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната.


Акредитацията в Алианса на изграждащия се у нас „Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия“ е сред основните приоритети на Министерството на отбраната през 2014 г. Проектът има важно значение за изграждането на способности в национален, съюзен и регионален аспект. Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия.


Полковник Васил Русинов завършва команден профил „Земна артилерия“ във Висшето народно военно артилерийско училище – гр. Шумен през 1985 г. През 1994 г. придобива магистърска степен „Земна артилерия и Ракетни войски“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. Полковник Русинов е завършил редица курсове в областта на военното дело, сред които висш курс в Колежа на НАТО в Рим, Италия и напреднал курс за офицер по разузнаването във Форт Хуачука, САЩ. Заемал е различни длъжности, в това число военен наблюдател на ООН в Ангола, старши национален представител в Босна и Херцеговина и заместник-старши национален представител в Ирак.  Последната заемана от полковник Русинов длъжност е „факултетен съветник“ в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Владее английски, руски и италиански език.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...