Menu
Max_Weber

Бареков: Важни държавни постове не може да се раздават като на Женския пазар

Премиер, министър на вътрешните работи и шеф на ДАНС, са сред най-отговорните в държавата и не може номинациите за тях да бъдат хвърлени лековато в публичното пространство, все едно сме на Женския пазар.

В момента някой слага колегите от ДСБ на шейната, предлагайки им постове, които те няма да получат - МВР и министър-председател. Бих ги посъветвал да не вземат всяка дума в политическото пространство за чиста монета. Съветвам също всички кандидати за министър-председател да си преценят добре силите преди да приемат този пост. Тази позиция изисква огромни физически и психически възможности, както и умението да управляваш държава, което е много сложно. Няма как някой, който е управлявал само себе си в адвокатската кантора, да управлява цяла държава и да се събуди като министър-председател.

Назначаването на ген. Атанас Атанасов за шеф на ДАНС ще взриви крехкия политически мир в страната. Такава остра политическа фигура не би трябвало да се слага за шеф на служба, която работи основно с политиците. Това би било голяма грешка. Политически фигури не трябва да бъдат слагани за шефове на службите. Там трябват професионалисти от системата или общопризната обществена фигура, която трябва да се приеме от цялото общество.

Ако Атанасов бъде върнат в службите, може да се повтори ситуацията от 1999-2001 г. През този период бе проведена операция "Асистенти", в която тайните служби подслушваха Лили Маринкова, Слави Трифонов и мен. Ще бъде доста съмнително дали Атанасов пак няма да тръгне на саморазправа с политическите си противници.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...