Menu
Max_Weber

Бъчварова: Няма да има раздуване на администрацията

Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова отхвърли обвиненията, че структурата и състава на МС са прекалено раздути.

Във вторник пред bTV тя обясни, че е било решено вицепремиерите да се занимават основно с координация между отделните партии, съставящи мнозинството, поради което те нямат ресори. Изключението е единствено Ивайло Калфин от АБВ, които оглави социалното министерство.

„Имахме разговор с Калфин и ние го предложихме, а Реформаторите се съгласиха. Имахме впечатление от начина му на мислене и сме на мнение, че би стоял много добре на мястото си”, коментира тя.

Позицията на министрите е политическа. Те не трябва да се експерти, защото  експертите следват логиката на развитието на сектора, а политикът трябва да следва обществения интерес, коментира Бъчварова по повод обвиненията, че някои от министрите не са компетентни в ресорите, които са им поверени. 

Вицепремиерът добави, че зам.-министрите ще бъдат експерти и обясни, че сред тях ще има хора с турски имена.

Най-големите проблеми са там, където се срещат няколко сектора. Учудвам се от твърденията в последно време на БСП. Разделянето на министерства ще е в сега съществуващия щат на Министерски съвет, добави тя и посочи, че разделянето на МИЕ е било предвидено още в предизборната програма на ГЕРБ.

По думите й по времето на преговорите не е имало пазарлък. „Структурата на МС се обсъждаше в последния ден. Аз ще работя със съветници, които съществуват като щат и ще са седем. Няма да има раздуване, а по-точно разпределение на функциите”, категорична бе тя.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...