Menu
Max_Weber

Бареков: Управляващите няма да изпълнят предизборните си обещания

Не завиждам на този безпринципен буламач, в който се превърна новото правителство, където се събраха от крайно леви до крайно десни партии. От тук нататък те трябва да направят огромни компромиси с това, което са обещавали на своите избиратели и накрая ще се окаже, че голяма част от тези обещания нито са изпълнени, нито някой е имал намерение да изпълнява. Това прогнозира евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков в предаването „Още от деня“ на БНТ.

Когато минат изборите, политиците забравят почти веднага изборните обещания, които са дали, констатира Бареков. Той съобщи, че преди да тръгне за Брюксел е събрал политиците на ББЦ и им е заръчал да помнят обещанията си за икономически растеж и борба с безработицата.

„Ако има работни места няма да има толкова битова престъпност“, смята евродепутатът. „Навсякъде по света има проблем с полицията, но у нас проблемът е хроничен, защото няма видимост във визията на българските политици за години напред“, коментира Бареков по повод днешния побой над Владо Даверов и случаят със съпругата на председателя на БЧК Христо Григоров, която беше нападната, за да й бъде взета колата. Според него, ако тези хора не бяха публично известни, сега дори нямаше да се възмущаваме толкова.

Евродепутатът съобщи, че в световен мащаб е доказано, че едрата престъпност ще бъде изкоренена тогава, когато няма битова престъпност. „Тогава няма кой да влиза в затвора и там да се учи да става по-голям престъпник“, обясни Бареков. „Няма правителство у нас, което да е дало тази проста визия – да ударим битовата престъпност, за да изкореним голямата“, констатира евродепутатът.

„Ако Бойко Борисов успее да пребори корупцията, в мащабите, в които хората очакват, бих го поздравил“, каза Бареков. Според него борбата с корупцията не започва от студиата и дебатите в парламента, а с визия. "Това, което искам да видя от българските политици е същото, което виждам всеки ден в ЕП – искам те да бъдат визионери и да гледат напред, както аз се опитах да гледам преди изборите – 8 години напред“, подчерта лидерът на ББЦ.

Той съобщи, че като евродепутат говори с почти всички политици в България и е поздравил Бойко Борисов за изборните резултати. "Подкрепата ни за кабинета беше принципна", подчерта Бареков. Подкрепихме правителството, направено от Борисов, но не и персоналния състав, част от министрите нямат нужните качества за постовете си, обясни той. Бареков предупреди, че многото скандали в държавата от последните дни не са добра атестация за България. "Долнопробно беше как се търсиха постове за определен човек и каква просия е падало. В медиите прочетох как са ходили да се предлагат разни лидери на партии да стават министри. Как си представяте изведнъж, че толкова много партии се оказаха желаещи да подкрепят едно управление", риторично попита лидерът на ББЦ. Бареков нарече "позор" за групата на ПФ начинът, по който са се саморазправили с колегата си Велизар Енчев заради свободата му да изрази собствената си позиция. „Как от ПФ ще гледат хората в очите, позорно е отношението към Велизар Енчев, който си бил позволил да гласува против правителството. Позор е в една група да няма демокрация“, категоричен е евродепутатът. Той сподели и опита си от Европарламента за това как се дискутират различни теми и как се взимат решения. „Никой от нас не се е карал на другия, ако има различно от неговото мнение“, разказа Бареков.

Лидерът на ББЦ съобщи, че няма европейски депутат, който да не е запознат със случая с КТБ. „ЕК реагира най-точно, като каза, че дълго време се забави изплащането на депозитите на гражданите“, смята Бареков. Според него ако у нас работеха БНБ, Комисията по финансов надзор и ДАНС, случаят щеше да бъде хванат навреме и нямаше да се стигне до днешната ситуация. Той добави, че всички партии, управлявали в последните 12 години, имат участие в сагата с КТБ.

Бареков коментира и казуса с измислената от президента Плевнелиев история за 10 ноември. Според него на фона на безсрамната подмяна на биографии от всички политици, тази история е безобидна. „През последните 20 години по времето на няколко управления всички български политици си смениха биографиите – от най-големите комунисти станаха седесари, от най-големите седесари, станаха комунисти. Българските политици така си препраха биографиите, че президентът Плевнелиев с неговата нелепа история за 10 ноември ми изглежда безкрайно симпатично на фона на безсрамната подмяна на биографии на останалите политици“, посочи Бареков. За себе си той разказа, че на 18 ноември е бил на митинга в Пловдив и Нери Терзиева, която е водела митингите, може да го потвърди.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...