Menu
Max_Weber

Миков: Не е нужна актуализация на бюджета, а просто да се направят корекции

"БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи внесения законопроект за актуализация на бюджета. За нас той беше ненужен, след като просто можеха да бъдат направени корекции в преходни и заключителни разпоредби. Това каза от парламентарната трибуна председателят на партията Михаил Миков. Според него той е бил внесен в трети вариант – "Орешарски", "Близнашки", "Борисов", което е имало за цел да покаже, че "положението е толкова тежко, че влизаме в свръхдефицит", допълни той.

Миков е на мнение, че този бюджет ще доведе до рязко задлъжняване на правителството. „То ще бъде най-голямото в последните 10 г. Това ще очертае и друго отношение към България”, коментира той. Председателят на БСП обясни, че е важно отношението на международните пазари, когато страната прави скок във външната си задлъжнялост. Той подчерта, че отговорността за тази смяна на курса ще носи сегашното правителство.
 
Според него в актуализацията на бюджета има и добри неща – подпомагат се  хората в най-тежко социално положение – пенсионерите. „Но на фона на това се обосновава един свръхдефицит, който за нас е неразбираем”, допълни той. По неговите думи не случайно финансовият министър, респективно правителството, не си е направило труда по-детайлно да разпише разходите, които ще бъдат извършени с тези средства. „Народните представители сами ще гадаят, а гражданите само могат да се досещат”, каза той. „Ние от "БСП лява България" смятаме, че това ново дългово финансиране до 4,5 млрд. лв. отново ще натовари данъкоплатците. Така, че внасяме с предложение, с което е възможно дефицитът да не бъде надхвърлен или да бъде осигурен от други източници”, поясни председателят на БСП. Според него пример за това са  средства в резерва на управление „Банково” на БНБ, където стоят замразени десетки милиарди.  Миков обясни и че тегленето на дълг с етикета „свръхдефицит” няма да бъде с онези условия, които е успяло да осигури предишното редовно правителство.
 
„С този първи бюджет на второто правителство на Борисов се прави сериозно посягане върху прозрачността. Това не е пътят за връщане на доверието в институциите в България. Определено смятам, че пътят, по който се върви, не е добър”, заключи Михаил Миков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...