Menu
Max_Weber

ДПС защити назначението на Орхан Исмаилов

В началото на днешното пленарно заседание депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев прочете от парламентарната трибуна декларация от името на парламентарна група.

"Народните представители от ДПС заявяваме с категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов", се казва в декларацията.

Кърджалиев обяви, че според ДПС е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическата демаркационна линия в обществото. "Това е не само несправедлив и неморален акт - това е категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими със съвременно европейско гражданско общество", настоя Кърджалиев.

В ДПС приемат с убеденост факта, че българският етнически модел е сериозен капитал и ресурс за развитие и стратегическа ценност за България, с която обогатяваме европейските и световни примери. "Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато априори се признае идентичността им, а обратния случай по презумпция е асимилация", настоя Кърджалиев. "Убедени сме, че несистемният и националпопулистки профил на Патриотичния фронт ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция. Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценности и основни права и свободи в името на ефимерен коалиционен комфорт, би се стигнало неминуемо до загуба на проевропейска идентичност и компрометиране на европейски стандарти и демократични норми", обяви депутатът от името на своя парламентарна група.

От ДПС призоваха премиера Бойко Борисов "да не създава условия за проява на лимитирана интеграция и толерантност с граници към малцинствата чрез своите послания". В зависимост от качествата на съответния експерт, той може да назначи както един, така и сто представители от малцинствата, а фиксиран брой - десет, каза Кърджалиев. "Надяваме се премиерът да е несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми от мракобесни времена", добави той и обеща непоколебим отпор от ДПС в парламента по темата.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...