Menu
Max_Weber

Румен Гечев: Българското общество ще покрива грабежа в КТБ

„Сагата около КТБ е една добре обмислена операция. Хората, които са я реализирали добре са си направили сметката”. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той обясни, че както и да се развият цесиите, то ще  е за сметка на българското общество. По думите му това, че 7 млрд. лв. активи и кредитни линии са раздадени на 138 юридически лица, означава, че тази банка е работила за един тесен кръг хора. „Българската държава в различна степен, в различни управления е наливала пари и е поливала тази „гъбка”, която е растяла пред очите на всички и накрая ние ще платим сметката”, коментира депутатът от левицата.

Румен Гечев обясни, че при прихващането негарантирани влогове на хора с много пари- ще се превърнат в депозити, гарантирани от кредитополучателите. Гечев поясни, че кредитополучателите вместо да върнат 10 млн.- ще върнат 3 или 5 млн. лв. на банката, но тя вече е закачена за данъкоплатците. Така според него българското общество трябва да покрива грабежа в КТБ или която и е да е банка. Той изтъкна, че дори и да са законни тези операции, те са неморални, защото са за сметка на обществото.  Той подчерта и че не може един премиер да пуска и да спира цесиите, защото България е демократична държава  и има разделение на властите - в крайна сметка съдът ще вземе решение.

 
Румен Гечев смята, че действащият закон е добър, но се е стигнало до тази ситуация заради неспазването му. Гечев напомни, че контролът над банковата система се осъществява от БНБ и не е работа на което и да било правителство или парламент да се намесва в кредитната политика на една банка. Той бе категоричен че проблемът не е във фалита на една банка, а в това, че една институция години наред е проспивала нередностите. Гечев не изключи да е имало неморални стимули, за да може да се случи това.
 
Няма да дадем индулгенция на правителството за бюджета
 
По темата за бюджета Гечев заяви, че са подценени приходите за 2014г. По думите му поради външни и вътрешни причини приходите ще бъдат по-ниски, но не с 1 млрд. лв. „Ние като опозиция не искаме да даваме индулгенция на управляващите, които завишават числата”, категоричен бе той. Социалистът обясни, че след Нова година, когато се видят сметките, ще стане ясно че ситуацията е по-оптимистична, от това което изглежда в момента по приходната част на бюджета.
 
Румен Гечев припомни, че по време на управлението на ГЕРБ нито една година не е имало изпълнение на приходната част. „Дори и по-малко от прогнозираните, приходите в бюджета за 2014г. Ще са най-високите през последните 25 години”, прогнозира Гечев. Той изтъкна, че когато левицата преди година влезе във властта -във фискалния резерв е имало 3,7 млрд. лв. , а в момента са 8, 9 млрд. лв.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...