Menu
Max_Weber

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с посланика на Великобритания у нас Н. Пр. Джонатан Алън

Министърът на отбраната Ангел Найденов първата си официална среща с извънредния и пълномощен посланик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия в Република България Н. Пр. Джонатан Алън. Министър Найденов подчерта традиционно добрите отношения между двете страни както в сферата на военното и военно-техническото сътрудничество, така и във форматите и в международните мисии и операции в рамките на НАТО и Европейския съюз.

Той апелира за подновяване на подписването на планове за двустранно сътрудничество между България и Обединеното Кралство, в които да бъдат набелязани конкретни действия в областта на военното дело. „Има достатъчно примери за сътрудничеството, което се е развивало в недалечното минало и множество възможни сфери, в които можем да имаме конкретно партньорство“, каза министър Найденов по време на срещата.


Като една от потенциалните области на взаимодействие през настоящата година бяха посочени обединените усилия на двете страни за оказване на съдействие на Либия при изграждането на капацитет в областта на сигурността и отбраната. В тази връзка министър Ангел Найденов и Н. Пр. Джонатан Алън обсъдиха предстоящата тренировъчна мисия за подготовка на военнослужещи от либийските въоръжени сили на територията на съвместните българо-американски съоръжения в Ново село. Посланикът на Великобритания заяви, че страната му ще предостави наличната информация и ще сподели своя опит от реализираната мисия по обучение на либийски военнослужещи в Обединеното Кралство.


Министър Найденов запозна своя събеседник с основните приоритети на Министерството на отбраната за 2014 г. като акцентира върху създаването на условия за изпълнението на Плана за развитие на българските въоръжени сили в частта му за постигане на цели на способности. Той подчерта първостепенното значение на взетото от ръководството на министерството решение за реализиране на плановете за модернизация и превъоръжаване на Военновъздушните сили.


По време на разговорите бяха разгледани и темите, обсъдени на провелата се миналата седмица в Брюксел среща на министрите на отбраната от НАТО, както и участието на българските въоръжени сили в пълния спектър от мисии и операции на Алианса, Европейския съюз и ООН.
Беше обсъдено и участието на Министерството на отбраната и негови структури в подготовката и организацията на предстоящата визита в България на Негово Кралско Височество принц Едуард, който ще посети страната ни по покана на президента на Република България.
На срещата от българска страна присъстваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, парламентарният секретар Ина Тодорова и директорът на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната полковник Радостин Илиев, а от страна на Обединеното Кралство - подполковник Тим Бейкуел, аташе по отбраната, акредитиран за България със седалище в Букурещ, Румъния.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...