Menu
Max_Weber

Явор Куюмджиев: Няма предпоставки за увеличаване на цената на тока

Основният аргумент на дружествата, че няма да могат да правят инвестиции и че държавата ги спира да поддържат мрежата и това би довело до спиране или нарушено подаване на електроенергия, са крайно несъстоятелни, защото никой не ги спира да инвестират собствени или заемни средства или да си направят разумен бизнес план, в който в средносрочен план да си възвърнат инвестициите от подобряване на качеството на мрежите, привличане на нови клиенти и намаляване на загубите. Това заяви Явор Куюмджиев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по енергетика в НС, пред журналисти в парламента.

Според него тези дружества до сега са разглеждани като златната кокошка, „на която да не падне перце от перушината”, и са правени всякакви отстъпки в полза на тях и за сметка и в ущърб на потребителите в България. „Ние ще се противопоставим на тези искания и ще настояваме ДКЕВР да не приема техните искания”, категоричен е той. По неговите думи техният бизнес до сега е бил с огромна норма на възвращаемост. Куюмджиев припомни, че през първите 5 години след приватизационните договори, подписани от правителството на Симеон Сакскобургготски, е било гарантирано 16% годишна възвращаемост. „Тези договори приключиха своето действие през 2009г, след което се намали тази норма на възвращаемост до 12%, а обичайната за ЕС е между 6% и 8%. От 1 август с промените в закона дадохме възможност ДКЕВР да регулира тази норма и в момента тя е 7,5%, което пак е много”, обясни депутатът.


Явор Куюмджиев е на мнение, че начинът, по който са извършвани съответните инвестиции, е бил много странен. „Те идват и казват: следващата година на нас ни трябват 100 единици приходи, в които влизат поддръжка, инвестиции, заплати, плюс въпросните 8% от миналата година гарантирана печалба. Т.е. те инвестират само това, което задължително ще им бъде върнато в рамките на следващата календарна година. Няма друг такъв бизнес в света. Все едно да си ремонтирате колата и да искате държавата да ви върне парите”, каза той. Народният представител обясни, че идеята е дружествата да влязат в една нормална за Европа среда, да инвестират собствени средства и да развиват мрежата не само за средства на държавата и на българските потребители. „ДКЕВР е независим орган, които ще вземе своето независимо решение, но няма да бъде в посока увеличаване цената на тока, защото няма предпоставки за това”, заключи Явор Куюмджиев.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...