Menu
Max_Weber

Сидеров: С 18 милиарда лева бюджет не можем да говорим за просперираща държава

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров обяви от парламентарната трибуна, че  АТАКА ще гласува „против” бюджета за 2015 г. Причините за това са заложеният прекалено малък растеж от 0,8%, докато този в Гърция е 3%, както и намаляване на износа на страната ни. Друга причина е оставането на плоския данък, нещо срещу което АТАКА отдавна се бори, увеличението на пенсионната възраст; заложеният данък лихва върху депозитите, защото всеки българин, който спестява ще трябва да плаща още един налог.

Сидеров подчерта, че АТАКА е против „Бюджет 2015”, защото вътре е заложен нов дълг от 8,1 млрд. лв. Той коментира, че около 2,5 млрд. лв. от новия бюджет ще могат да бъдат разпределяни под формата на поръчки. „Прогнозирам че ще се скарате, защото 2,5 млрд. са прекалено малко за една такава стройна Четворна коалиция, в която още сега виждам че има караници по въпроси кой да оглавява комисии, кой да е зам.-министър, а като се сложат и 2,5 милиарда за разпределяне предвиждам много тревожни сцени. Само ви съветвам да не стигат нещата до проливане на кръв“, допълни Сидеров. Като негатив на бюджета лидерът на АТАКА отчете недофинансиране на два основни сектора – здравеопазване и образование. Националист №1 беше категоричен, че има изкуствено недофинансиране на сектора БДЖ, който се подготвя за фалит и приватизиране.

Патриотът каза още, че от 1997 г., когато служебното правителство на Софиянски предава икономиката в ръцете на МВФ, България не е самостоятелна държава. „Какво има да си говорим за бюджет и за разпределение, след като ние нямаме право да емитираме пари. БНБ от 97-ма година е най-голямото чейндж бюро в страната. Ние нямаме самостоятелност нито в икономиката, нито във финансите, нито в определянето на заплатите. И затова знам много добре, че когато АТАКА каже „минималната пенсия трябва да е поне 500 лв., за да може да се приближим до европейското дъно“ или „1000 лв. да бъде минималната работна заплата“ пак, за да се приближим до европейското дъно“, то в същото време аз казвам, че за да стане това трябва да излезем от колониалното робство. Защото това, което сега ни се предлага е един колониален бюджет“. Сидеров беше категоричен, че ние сме в ръцете на МВФ и заплати и пенсии са определят от там, а за да решим най-важният проблем – проблемът с доходите, трябва да изгоним МВФ.Той обърна внимание на факта, че сега в бюджета се разпределят едни 18 млрд. лв., а само печалбата на колонизаторските фирми за 2011 г. е 28 млрд. лв.Относно структурата на бюджета Сидеров заяви, че той се пълни най-вече от косвени данъци и съотношението косвени към преки данъци е 3:1.“Това какво означава? Това означава, че ние сме държава, която разчита на изтупването на брашнения чувал, на народа. Защото ДДС-то и акциза, това са косвени данъци, които тежат върху обикновения човек. Какво излиза, че обикновения българин издържа хазната, а тези които би трябвало да я издържат с данъците си – големите фирми, корпорациите, великия бизнес, за който дясното се бори в България, той се измъква по терлици и приходите от неговите данъци са 1/3 от приходите на бедните хора“, добави още той.Лидерът на националистите беше категоричен, че това не може да е бюджет на просперираща държава. Нещата трябва да се обърнат обратно. Приходите от преки данъци да надвишават тези от косвени данъци или поне да са 50 на 50 и промяната може да стане когато се излезе от колониалния модел и изрази съмнение, че точно това правителство може да реши този проблем.     Сидеров заяви, че трябва да дойде политически елит, който да каже смело, че България няма полза от евроатлантическа интеграция, а има полза да се развива индустрията. Трябва истински инвестиции, а не псевдоинвестиране.

„Инвестиции могат да дойдат от бързо развиващите се държави. Ние имаме нужда нашият национален брутен продукт, който е жалък, това са едни 40 милиарда евро колкото личното богатство на белгиец, ние имаме нужда от рязко покачване на брутния продукт. Това може да стане само с бурно развитие. Как да стане? Нека да мислят мозъците, нали имаме много мозъци, имаме много големи преподаватели и умници, които непрекъснато излизат по телевизионните студия и обясняват икономиката. Хайде те да се впрегнат и да кажат на народа как България да дръпне рязко напред. Не с 0,8 ръст, а с пъти повече. Как да си качим брутния продукт така, че да преразпределяме не 18 милиарда, а 180 милиарда. Тогава вече ще говорим за истински бюджет, тогава ще говорим за истинска политика. До тогава ще си играем на политика и на бюджети като малки деца в междучасието“, завърши Сидеров.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...