Menu
Max_Weber

Министърът на отбраната Ангел Найденов проведе среща с румънския си колега в рамките на второто съвместно заседание на правителствата на Република България и Румъния

Министърът на отбраната участва днес, 7 март, във второто съвместно заседание на правителствата на Република България и Румъния в Русе.
В рамките на заседанието министър Найденов проведе двустранна среща с министъра на националната отбрана на Румъния Мирча Душа. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси от военното сътрудничество между България и Румъния като бе дадена висока оценка на активното взаимодействие между министерствата на отбраната и Въоръжените сили на двете страни.

Като конкретни области на сътрудничество бяха очертани засилването на оперативните връзки между видовете въоръжени сили и реализирането на различни проекти от взаимен интерес, като например съвместното използване на симулатори и тренажори на Военновъздушните сили и Военноморските сили на двете страни.


Двамата министри се обединиха около мнението, че динамичната среда на сигурност изисква съвместни усилия и взаимодействие при изграждането на отбранителни способности и общо разбиране за начините на противодействие на съвременните рискове и заплахи. В хода на разговорите те обмениха информация по процесите на модернизация на въоръжените сили.


Министър Найденов подчерта, че България и Румъния трябва да търсят повече възможности за активно сътрудничество в рамките на инициативите на НАТО „Интелигентна отбрана” и на Европейския съюз „Обединяване и споделяне на способности” чрез взаимодействие по многонационални проекти в области от взаимен интерес. Подчертано бе значението на регионалното сътрудничество и използването на потенциала на различните регионални инициативи за укрепване на доверието и засилване на сигурността в региона на Югоизточна Европа и Черно море. Министър Найденов приветства активната работа на Румъния като председател на Процеса на Срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) в периода 2013-2015 г.


В края на междуправителственото заседание двамата министри ще подпишат “Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Румъния за взаимно осигуряване на поддръжката на страната-домакин”, който установява основни условия за предоставяне на взаимна поддръжка при провеждане на операции и учения на териториите на двете държави. Този документ е първият от своя тип, който се подписва от българска страна. Установените в него процедури по поддръжка от страната-домакин са регламентирани в съответствие с възприетите в НАТО правила.


На двустранната среща от българска страна присъстваха парламентарният секретар Ина Тодорова и директорът на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната полковник Радостин Илиев, а от румънска - подполковник Йоана Флоря, военен аташе у нас.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...