Menu
Max_Weber

Бареков поиска оставка на цялото правителство

Лидерът на „България без цензура“ и член на ИБ на ЕКР в Европарламента Николай Бареков поиска оставката на правителството. В интервю за БНР той обяви, че причина да предприеме тази крачка, е че то е заченато в грях и заради липсата си на експертиза е създало един бюджет, който не гарантира растеж и реформи, а нищета и мизерия. „Това правителство бе създадено да върне Борисов на премиерския пост и да се овластят партии, които нямат нужния капацитет и експертност. Искам оставката на цялото правителство, не мога да дам толеранс от 100 дни. То прие един бюджет на мизерията и нищетата, който не гарантира реформи в нито един сектор“, каза Бареков.

Според него предложения от правителството бюджет е преписан от този на Орешарски. „В него нищо не е както трябва, няма един сектор, който да е добър. Този бюджет не гарантира реформи. Той ще остави България на дъното. Аз бих започнал от разчет какви реформи са нужни, след това да се направи разчет колко средства ще изискват. Но до момента няма такъв разговор сред политическия елит“, отсече Бареков.

Доказателство, че нещата с бюджета не са добре, според европейския политик, е и това, че се стигна до момента, в който определени слоеве от населението да бъдат изключени от здравеопазването – „Очевидно е, че единствената реформа на Москов е да изключи ромите и пияниците от здравната система". Бареков обяви, че ще провери какви сигнали са стигнали до ЕК, но предупреди, че те биха довели до голям скандал и процедура по спиране на европейските фондовете. „Още другата седмица ще проверя какви сигнали са постъпили в ЕК и ще информирам българската общественост дали е стартирала процедура за спиране на еврофондовете във връзка с ксенофобските изказвания на Москов. Най-високата цена ще бъде платена от премиера Борисов, който въпреки всичките критики към него, минаваше за един проевропейски човек. Въпросът е как той със своята проевропейска ориентация е в една коалиция с крайни националисти и крайни ксенофоби?", попита Бареков.

Лидерът на ББЦ обяви, че това е поредния ксенофобски скандал, в който се замесва сегашното правителство и добави, че не е допустимо да има сегрегация в държава-член на ЕС през 2014 г. „В нашата програма имахме програма за преструктуриране на здравната система, която да гарантира демонополизация на здравната каса, специални болници са социално слабите и хората. Но всичко това беше разбито на пух и прах от това безобразно правителство“, коментира Бареков.

Лидерът на ББЦ зададе и въпрос на здравния министър: „Кога РБ казва истината, когато е купиха 10 000 гласове на роми в Хасково, когато купуваха гласовете на ромите и циганите в Монтана или когато изкараха ромите най-големите виновници за побоищата в спешната помощ?".

Той припомни, че ББЦ предложи подкрепата си на кабинета срещу сериозна програма, правителство с ясен профил в център-дясно. Но това правителство не е нито ляво, нито дясно, а буламач, затова ние сме опозиция, заключи лидерът на ББЦ.

Бареков предупреди още, че България може да изпадне в енергийна изолация, заради зависимостта на доставките си от Русия. Той призова правителството спешно да потърси алтернативни варианти за доставка на газ. По думите му премиерът Борисов е успял в Брюксел като е получил подкрепа от ЕП заради спирането на „Южен поток“, но алтернативата, която ни се предлага е трудно изпълнима и ще отнеме време.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...