Menu
Max_Weber

Бареков поиска от ЕП незабавна помощ за пострадалите при наводненията у нас

Надявам се апелът на най-бедната европейска държава да бъде чут с новия бюджет. Това каза евродепутатът Николай Бареков – член на ИБ на групата на ЕКР в Европарламента и лидер на „България без цензура“ по време на дебат по бюджета за 2014 и 2015 г. в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург. В присъствието на българския еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която в предишния мандат на ЕК отговаряше за кризите, Бареков отново поиска финансова помощ за пострадалите при наводненията у нас през това лято.

„Между 19 юни и 2 август опустошителни наводнения унищожиха най-бедната държава, членка на ЕС. Резултатът е – 15 загинали, унищожени са стотици къщи и хиляди българи останаха без покрив над главите си. Българското правителство изчисли загубите в държавата на около 30 милиона евро“, припомни Бареков последиците от бедствието.

Пред депутатите той съобщи, че е изпратил писмо до предишния председател на Европейската комисия - Жозе Мануел Барозу с искане за извънредна помощ от фонд „Солидарност“ в размер на 20 млн. евро, но тази помощ все още не е отпусната.

Бареков настоя апелът на най-бедната държава, член на ЕС, да бъде чут. „Хиляди бедни семейства и пострадали граждани очакват вашата подкрепа“, обърна се той към депутатите, като поясни, че на страната ни й трябват пари и реални помощи от Европейската комисия. „В противен случай този бюджет жертва хора и такива трагични казуси за в бъдеще ще бъдат все по-чести“, мотивира се евродепутатът.

Още в края на юни лидерът на „България без цензура“ се обърна с официално писмо към тогавашния председател на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря по кризите Кристалина Георгиева с искане на България да бъде отпусната помощ от 20 млн. евро. Парите за справяне с последствията от наводненията според него трябва да дойдат от Фонд „Солидарност“.

Месец по-късно Бареков получи писмо от Жозе Барозу, в което тогавашният председател на ЕК му благодари за бързата реакция и му съобщи, че на България ще бъдат отпуснати средства за справяне с последствията от бедствието, като размерът им ще се определи, след като се установят щетите и след подаването на молба до Комисията от страна на българските власти.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...