Menu
Max_Weber

Атанас Мерджанов към управляващите: Ние демонтирахме модела „Цветанов”, вие го възстановявате

„Да разрушим това, което други са направили преди нас” – това е мотото на предложените промени в Закона за МВР според зам.-председателя на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов.

„Още в първото изречение от мотивите е казано, че този законопроект е „реакция” на новия закон за МВР, приет миналата година”, допълни той. По неговите думи това мнозинство ни връща назад във времето. Мерджанов обясни, че единственото, което прави второто правителство на Борисов е да реабилитира първото, като върне институциите в предишното им състоянието, а според него то не е било добро, особено в МВР. „Свръхцентрализирана структура, в която всичко зависеше само от министъра; вездесъща ГДБОП – чийто директор беше и зам.-главен секретар, поголовно подслушване и тръшкане – това беше онова МВР, което днес вие искате за възкресите. Ние от БСП не сме съгласни”, подчерта той.

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изрази несъгласие и с това президентът формално да бъде включен в избора на главен секретар, за да се размие отговорността за неговото назначение. Той поясни, че отговорността за назначението на висшата професионална фигура в МВР се носи от ресорния министър и Министерския съвет. „Нима те имат нужда от балансьор в техните взаимоотношение? Или може би, след като не успяхте да излъчите президент-обединител, искате да го заместите с президент-балансьор?”, попита той.

По неговите думи идеята за промяната в процедурата за назначение има само една-едничка цел – „да смените главния секретар, да сложите ваш човек и като премахнете мандата му да го подчините изцяло на своята воля”, уточни Мержданов. Той припомни, че това е правено и преди, но е вредно и за сигурността на гражданите, и за състоянието на системата.

„Не сме съгласни и с връщането на ГДБОП в МВР. Истината е, че резултатите в борбата с организираната престъпност са по-добри от тези през изминалите години. Това е видно от становището на ДАНС, което вие се втурнахте да оборвате по телевизиите, без дори да си направите труда да прочетете”, каза той. По неговите думи ще бъдат застрашени и над 400 производства. „Представете си как се чувстват онези служители, които разкарваме като танцуващи мечки от служба в служба. Представете си какъв сигнал на непостоянство излъчваме в очите на партньорите, но и на престъпниците”, коментира народният представител.

Друга точка, срещу която Мерджанов се обяви категорично, е връщането на фалшивите конкурси, които в продължение на години са затруднявали кариерното развитие на служителите на МВР. „Конкурс – да, но при постъпване. Израстването трябва да е резултат от постоянна работа и устойчиви резултати, а не от формални, предварително уредени изпити. И тук настоявам да чуем мнението на синдикатите на служителите, които инспирираха заличаването на конкурсите през миналата година”, заяви той. „Не сме съгласни и с обединяването на дирекции, нито с отнемането на правомощия на ДАНС в областта на прилагането на специални разузнавателни средства”, допълни той.

Атанас Мерджанов изтъкна, че текстовете от този законопроект са били променени обмислено и целенасочено. „Ние демонтирахме модела Цветанов, вие искате да го възстановите”, обясни той. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ попита и това ли е разбирането на Реформаторите за реформа. „Че нали съставните части на блока бяха сред най-критичните към ГЕРБ партии. Ами Патриотичния фронт? В предизборната им програма е записано, че те са за пълна структурна промяна и звена, които контролират работата на полицията”, припомни той.

Мерджанов изрази и неразбиране как от АБВ ще подкрепят този закон. „Все още е пресен споменът ми от общите битки, които сме водили срещу онова МВР, което искате да възкръсне”, каза той. „Четворната коалиция – това е политиката на ГЕРБ от периода 2009-2013 г. И вие, техните партньори в днешното управление не сте коректив - Вие сте съучастници”, заключи Атанас Мерджанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...