Menu
Max_Weber

Първанов: Ще гласуваме против преместването на частните фондове в НОИ

„Няма да подкрепим предложението парите от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. Нашата парламентарна група ще гласува против по няколко причини. Първата е, че ние сме удивени от начина, по който става всичко това. Стои въпроса и защо през главата на социалния министър се решават тези промени”, заяви в „Здравей, България” Георги Първанов, лидер на АБВ и президент на Република България от 2002 до 2012 година.

Той няма никакво обяснение защо се бърза толкова, освен че трябва да се запълни една дупка в НОИ. „Този ход не решава нито един от проблемите на НОИ. Не се решават въпросите с неплащането на осигуровките, или с инвалидните пансии”, категоричен беше Първанов.

„Това, което Ивайло Калфин предлагаше относно възрастта за пенсиониране, беше по-разумния ход, защото в един момент ще трябва да се увеличи рязко, а той предлжи това да става поетапно”, заяви той. Лидерът на АБВ смята, че е добре да има и двата стълба.

„Непрекъснато питаме защо се бърза и нямаме отговор. Има едно пренебрежение с партиите с по-малко електорално присъствие. Това показва, че се връщаме към коалиционното отношение, демонстрирано по времето на Дянков”, каза Първанов.

На въпрос защо ДПС подкрепя намеренията на ГЕРБ той отговори, че подозира, че става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план. „Винаги съм се съмнявал, че ще дойде един момент, в който може да се отиде към сближение между ГЕРБ и ДПС, но като че ли това се форсира”, каза Първанов.

Според него има възможност това правителство да приключи живота си предсрочно, защото не се спазват коалиционните споразумения.

По темата за „Южен поток” Първанов заяви, че има един вариант, който му се струва реалистичен. А той е – трасето на „Южен поток” след Турция да тръгне по трасето на „Набуко Запад”, което е през България. „Трябва да убедим и Путин, и Брюксел, че това е по-добрия вариант. Такова трасе е разработено и начертано”, заяви бившият президент.

Според него много тежка би била загубата на енергийните проекти, но още по тежка би била загубата на доверие между Русия и България.

Относно добивът на шистов газ той беше категоричен, че трябва да се питат хората.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...