Menu
Max_Weber

Президентът настоява за отговорен дебат за осигурителната система

Президентът Росен Плевнелиев е загрижен от обсъжданата промяна на пенсионния модел, която е залегнала в проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

В разпространено от президентството становище се посочва, че нуждата от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат трябва да бъдат задълбочено анализирани и обяснени разбираемо на обществото, както и обсъдени със социалните партньори.

Имайки предвид краткото оставащо време за приемане на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване и бюджета за следващата година, държавният глава приветства тримесечния срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки.

Предлаганите сега промени представляват не просто мерки за стабилизиране, а сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система. Те следва да са придружени от задължителна предварителна оценка на финансовите последици за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества, за капиталовия пазар на България.

Президентът счита, че въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите ги ограничава. Плевнелиев настоява за отговорен дебат за осигурителната система, който да преодолее липсата на доверие.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...