Menu
Max_Weber

Меглена Кунева: България е сигурна държава

България е сигурна държава, заяви пред bTV Меглена Кунева. Формулата за сигурността на страната ни минава през ЕС и НАТО. А членството на България в Шенген е въпрос на сигурност, добави още вицепремиерът след атаката в Париж. Има голямо изоставане на страната ни по отношение на борбата с корупцията и то е с години изоставане. През януари ще излезе антикорупционен индекс за всяка страна в Европа и ние много по-лесно бихме могри при активна политическа роля да я преодолеем, коментира тя.

За да се справим, трябва много повече да се концентрираме в администрацията. Трябва да се засили ролята на инспекторатите, да се направят дълбочинни проверки, където има сигнали за корупция, да се акцентираме върху енергетиката и обществените поръчки. И където има данни за подобно нещо, съдебната система трябва да влезе и да се намеси, категорична е Кунева.

България в момента изпълнява всичките си ангажименти по Шенген, но друго е когато си дефакто и де юре в системата, посочи тя. Страната ни трябва да е готова да посрещне и да даде убежище на хора, които се нуждаят от това, коментира вицепремиерът на въпрос за бежанския поток. Пиковете на търсещи убежище хора са края на септември и март. В тази част на света, откъдето те идват у нас, ситуацията не се успокоява, посочва още тя.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...