Menu
Max_Weber

Първанов: Нещата у нас не изглеждат сериозно

Случаят с Петко Сертов се оказа много смешен – жена му подаде сигнал, че е изчезнал, а после отиде и си го прибра. С това обаче дадохме сигнал на света, че нещата у нас не изглеждат сериозно. Така експрезидентът Георги Първанов коментира в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 вчерашната развръзка на 40-дневната "драма" с бившия председател на ДАНС.

По думите му това е нещо, с което не можем да се гордеем.

Слабите институции водят до липса на доверие, повтори тезата си той и подчерта, че най-важното условие за стабилност и развитие е силната, здрава, уредена държава. Фактът, че за седмица станаха две показни убийства на улицата, показва, че се съзнава слабостта на държавата.

По повод случилото се в Париж Първанов каза, че не бива да се драматизира повече от необходимото, но службите за сигурност у нас трябва да бъдат укрепени, за да имаме минимална гаранция, че можем да предотвратим подобни събития. Към момента обаче се случва точно обратното, смята той.

Трябва и честно да заявим, че не можем да приемаме повече бежанци. Това е почтено, не е нехуманно, изтъкна бившият държавен глава. Той отправи критика за разнопосочните позиции от страна на двама вицепремиери по този въпрос и препоръча да се намери компромисът и да се излезе с единна теза.

Първанов коментира и газопровода "Южен поток", който сега бил "на границата на непоправимото".

"Южен поток" ще влезе в трасето си и България ще е единствената наказана държава. Очаквах да видя реален ефективен контакт на най-високо ниво между София и Москва, както направиха Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия и те имат своите решения. Ходенето на премиера Борисов в Брюксел напомня позицията на министър Драгомир Стойнев да предостави нашите суверенни права да преговаряме на тогавашния еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер", заяви той.

Според него отговорността за провала на проекта е на шест поредни български правителства, но и на руската страна, която "не направи необходимото, за да стане този проект необратим".

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...