Menu
Max_Weber

Корнелия Нинова: Тровят жители на община Ботевград с непречистена вода

„Констатирани са незаконни включвания и байпасни връзки по ВиК трасето около язовир „Бебреш”. Това обяви на пресконференция в Ботевград народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя предостави данни, че на 17 декември 2014 г. „Напоителни системи ЕАД – София клон”, което е 100% държавно дружество към Министерство на земеделието и храните, e внесло жалба до Главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите й, за да подкрепят тази своя жалба с доказателства, предварително наемат лицензираната фирма „Хидро Софт Проект” ЕООД, която е изготвила експертно становище. Нинова се позова на тези данни, според които са констатирани незаконни включвания и байпасни връзки, които години назад черпят незаконно хиляди литри вода и по този начин се нанасят щети на „Напоителни системи”, както и на населението на водоснабдяваните населени места. „Не са фактурирани милиони кубически метри вода за редица години назад. Моралните щети се изразяват в това, че в определен момент обемът на язовир „Бебреш” би се оказал недостатъчен за задоволяване на първостепенните питейно-битови нужди на населението, вследствие на незаконни и нерегламентирани черпения на вода”, каза Нинова. Според нея ако не се премахнат тези байпаси, не може да се планира обемът на водата, той може да се окаже недостатъчен и това да доведе до режим на водата. Третата констатация сочи, че чрез незаконните байпаси се захранва населението с условно чиста вода, която не се пречиства през пречиствателните съоръжения, а директно се подава до потребителите като питейна вода. „Според експертите това създава риска от хигиенно-епидемиологична гледна точка, като използването на тази вода създава условия за развитието на инфекциозни болести за населението”, заяви Нинова. По думите й от хората се събират не само такси за потребление на вода, но и за пречистване на водата както е било до миналата година. „Тези такси не се отчитат на Напоителни системи и на държавата. Къде отиват и къде потъват, само можем да гадаем. Жителите на общината ги тровят от общинското ВиК, от общинската администрация и кмета с вода, която не се пречиства. На второ място те си плащат за това, че ги тровят”, категорична бе Корнелия Нинова. Тя е внесла питане до министъра на земеделието и храните в парламентарния контрол по този казус, както и до министъра на здравеопазването какви мерки ще се предприемат по линия на гарантиране на здравето на населението на община Ботевград.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...